NOKKOSLETUT

image
Kymmenisen vuotta siinä kesti, ennen kuin tajusin mikä aarreaitta meidän takapihamme onkaan. Pihan reunus nimittäin tulvii nokkosta. Miksi tuota viheliäistä, kirotun tapaan kasvavaa, polttelevaa rikkaruohoa kannattaa tuhoamisen sijasta vaalia? Ensinnäkin nokkonen on varsin monipuolinen ruokakasvi. Toisekseen se maistuu melko samalle kuin pinaatti, joskin mielestäni vielä mukavammalle. Kolmas syy on mitä mahtavin: nokkonen sisältää kolme kertaa enemmän C-vitamiinia kuin appelsiini, seitsemän kertaa enemmän rautaa kuin pinaatti ja lisäksi A- B-, E- ja K-vitamiineja. Nokkosesta saa myös helposti nokkosvettä: täysin luomua ja ihmiselle myrkytöntä ötökäntorjunta-ainetta puutarhan muille hyötykasveille. Kaiken tämän lisäksi nokkonen ei todellakaan vaadi puutarhurilta aikaa tai vaivaa: se kasvaa iloisesti, vaikket haluaisikaan!
image

Parhaimmillaan nokkonen on keväällä kerättynä. Silloin, kun sen ensimmäiset lehdet ovat vielä pieniä. Nokkosen satokautta voi kuitenkin pitkittää syksyyn saakka leikkaamalla nokkospuskat välillä lyhyeksi ja keräämällä uuden sadon ylimmät lehdet nokkosen alkaessa kasvaa uudelleen. Nokkosen nitraattipitoisuus riippuu paljon kasvupaikasta eikä sitä kannata poimia teiden varsilta, huussin tai navetan vierestä. Nitraattipitoisuus on alhaisimmillaan aurinkoisen kaudenjälkeen kerättynä. Nokkosta voi säilöä kuivattuna tai pakastettuna. Ennen pakastamista nokkonen tulee ryöpätä. Sekä kuivaaminen että ryöppääminen hävittävät nokkosen poltinkarvojen myrkyn. Ryöppääminen vähentää myös nitraatin määrä, mutta vie mennessään myös C-vitamiinia. Kuivaaminen sen sijaan hävittää kalsiumia, jota ryöpätessä säästyy.
image
Ryöpättyä, soseutettua ja annospusseihin pussitettua nokkosta valmiina pakastimeen!

300-350g nokkossosetta 

(1 minigrippussillinen = n.100-120g soseutettua, pakastettua nokkosta, 

itse käytin lettuihin 3 pussillista)

5 luomumunaa

6 dl vehnäjauhoja

10dl vanhanajan täysluomumaitoa

3 tl suolaa

2 tl rypsiöljyä

voita paistamiseen


image

Riko munat suureen kulhoon ja vatkaa rakenne rikki. Lisää puolet jauhoista, vatkaa seos tasaiseksi ja lisää puolet maidosta. Lisää loput jauhoista, sekoita tasaiseksi ja lisää loppu maito (näin saat seoksesta helpommin tasaista eikä taikinaan jää pieniä jauhoklimppejä). Lisää suola, öljy ja sulatettu nokkossose. Anna taikinan turvota puolisen tuntia. Paista pannulla voissa kauniin ruskettuneiksi.

Nauti esim. puolukkahillon tai raparperi-mansikkahillon kanssa.

image

MAUSTEINEN LIHAPULLAPATA
MALESIALAINEN KANALAKSA