Lapsi tarvitsee aurinkolaseja jopa aikuista enemmän

Lapsen kasvava ja kehittyvä silmä on herkkä auringonvalolle. Vauvan silmät ovat usein hyvin suojassa harson tai vaunuliinan takana, mutta jo taaperoikäinen altistuu huomaamatta isollekin määrälle UV-säteilyä. Moni perhe on havahtunut silmien suojaamisen tärkeyteen.

Koko perheen aurinkolasikoulu

Silmä kasvaa ja kehittyy paljon ensimmäisten elinvuosien aikana. On tärkeää, ettei se tänä aikana altistu liialle UV-säteilylle, joka voi vaurioittaa vielä muovautuvaa näköjärjestelmää. Moni vanhempi kuitenkin tietää, ettei aurinkolasien käyttö ole uloslähtiessä lapsilla aina ensimmäisenä mielessä.

- Unikoulu on monelle tuttu, kun lapsi ei nuku riittävästi. Etenkin pieni lapsi voi hyötyä myös eräänlaisesta aurinkolasikoulusta, kertoo Instrumentariumin tuoteryhmän myyntipäällikkö ja optikko Arto Karhunen.

Vanhempien ja sisarusten malli on tärkeä aurinkolaseihin totuteltaessa. Kouluikäisellä vaikuttaa myös kaverien mielipide. Kun koko muu perhe muistaa suojata silmät aina aurinkoisella säällä, tulee siitä pian tuttu ja arkinen asia pienimmillekin.

- Kuten nukkumisen harjoittelussa, ovat sitkeys ja johdonmukaisuus tässäkin avainasemassa, Karhunen jatkaa.

Vähintään lapselle

Ihon lisäksi on alettu tiedostaa auringon vaikutus myös silmille. Yhä useammin perheet hoitavatkin kaikkien aurinkolasiostokset kerralla.

- Osaltaan tähän vaikuttaa varmasti se, että monien aurinkolasimallien hinnat ovat viime vuosina tulleet alaspäin. Ja vanhemmat tuntuvat tietävän, että vähintään lapsella on aina syytä olla kunnon suoja silmille - vaikka itsellä olisikin uusimisesta kulunut jo jokunen vuosi. Onneksi tähän on havahduttu, Karhunen iloitsee.

Paras tapa suojata lapsen silmät

- Etenkin kouluikäisillä muodikkuus ja tyyli korostuvat, mutta tärkeintä on suojaavuus. Nämä eivät toki sulje toisiaan pois, Karhunen muistuttaa.

Paras suoja syntyy 100% UV-suojatusta ja polarisoidusta, eli hajaväreilyn ehkäisevästä, linssistä. Aurinkolasien on hyvä olla riittävän isot, jotta ne suojaavat sekä ala- ja ylä- että sivusuunnista tulevalta säteilyltä.

Pienille lapsille on olemassa kehysmalleja, jotka voidaan asettaa nenälle kummin päin tahansa. Näin lapsi onnistuu itsekin laittamaan aurinkolasit päähänsä “oikein päin”. Leikki- ja kouluikäisille on tarjolla paljon eri värisiä ja mallisia laseja, ja joukosta löytyy myös lasten suosikkihahmoilla kuvitettuja kehyksiä.

Lasten aurinkolasien muita hyödyllisiä ominaisuuksia ovat sankojen joustavuus ja kestävyys. Linssit luokitellaan niiden sävyn peittävyyden mukaan luokkiin 1-4. Lapsilla linssisuositus on 2. tai mieluiten 3. -tummuusluokkaa, eli ne päästävät valoa läpi noin 8 - 18%.

Viisi vinkkiä vanhemmalle

 1. Kasvava silmä on erityisen herkkä auringon UV-säteille, muista suojata aina vähintään lasten silmät.
 2. Harjoitelkaa aurinkolasien käyttöä taaperon kanssa johdonmukaisesti jokaisena aurinkoisena päivänä ja koko perheen esimerkin voimin.
 3. Joustavasankaiset lasit ovat lapselle helpoimmat. Saatavilla on myös aurinkolaseja, jotka voi asettaa kummin päin vain - eli ne eivät päädy kasvoille “ylösalaisin”.
 4. Lasten aurinkolaseissa tummuusaste pitäisi olla luokkaa 3, eli peittävyyden noin 80-90%.
 5. Lasten aurinkolasit on hyvä tarkastaa vuosittain. Kun linssien kunto on hyvä eikä istuvuudessa ole tapahtunut muutoksia, samat lasit voivat palvella kaksikin kesää.

Jos aurinkolasien soveltuvuus omalla lapsella mietityttää, voi neuvoa kysyä optikolta. Mikäli lapsella epäillään ongelmia esimerkiksi näöntarkkuudessa, kannattaa silmät tutkituttaa silmälääkärillä jo ennen kouluikää.


 • Hoikka koira voi hyvin

  Ylipaino on yleisin ravitsemuksellinen virhe lemmikeillä länsimaissa. Arvioiden mukaan noin neljäsosa koirista on ylipainoisia. Helpointa on huolehtia siitä, että koira pysyy koko ajan ihannepainossaan, mutta laihduttaminenkaan ei ole mahdotonta.

 • Kauppa käy Lanttilassa

  Viime elokuussa pääkaupunkiseudun suurimman kirppiksen Perhekirppis Lanttilan toiminta siirtyi Vantaan Petikkoon, mistä oli löytynyt uudet toimitilat.  

Kodin Uutiset Kysely

Kodin uutiset kysely