Älä syö jenkkityyliin - huono ruokavalio sairastuttaa amerikkalaiset

Lähes joka toinen sydäntaudeista ja diabeteksesta johtuva kuolema Yhdysvalloissa olisi vältettävissä korjaamalla ruokavalioita. Tuoreen selvityksen mukaan vuonna 2012 yli 700 000 amerikkalaista koki sydänkuoleman, lähes 130 000 menehtyi aivoverenkiertohäiriöön ja lähes 70 000 tyypin 2 diabetekseen. Kuolemista lähes joka toisen taustalla olivat menehtyneen epäterveelliset ruokailutottumukset.

Tutkijat tarkastelivat asiasta aiemmin tehtyjä selvityksiä. He havaitsivat, että etenkin liiallinen suolan, sokeroitujen juomien ja prosessoitujen lihatuotteiden käyttö liittyi menehtymiseen. Toisaalta menehtyneet käyttivät vähän kasviksia, hedelmiä, pähkinöitä ja kalaperäisiä omega-3 öljyjä.

Epäterveet ruokailutavat olivat huonoja etenkin ikääntyneillä miehillä sekä tummaihoisilla ja latinalaisamerikkalaisilla. Kehno ruoka oli myös pieni- ja keskituloisilla yleisempää kuin parempiosaisilla.

Tutkimus julkaistiin Journal of the American Medical Association -lehdessä.

Sydänliitto

Kuva:Johannes Romppanen

 


  • Hoikka koira voi hyvin

    Ylipaino on yleisin ravitsemuksellinen virhe lemmikeillä länsimaissa. Arvioiden mukaan noin neljäsosa koirista on ylipainoisia. Helpointa on huolehtia siitä, että koira pysyy koko ajan ihannepainossaan, mutta laihduttaminenkaan ei ole mahdotonta.

  • Kauppa käy Lanttilassa

    Viime elokuussa pääkaupunkiseudun suurimman kirppiksen Perhekirppis Lanttilan toiminta siirtyi Vantaan Petikkoon, mistä oli löytynyt uudet toimitilat.  

Kodin Uutiset Kysely

Kodin uutiset kysely