Voiko piilolinssi hävitä silmän taakse? 7 kysymystä piilolinsseistä

Piilolinsseistä voi saada silmätulehduksen. Lapsille ja allergisille eivät piilolinssit sovi. Piilolinssi voi hävitä silmän taakse. Instrumentariumin tuoteryhmän myyntipäällikkö ja optikko Arto Karhunen valaisee totuuden yleisimpien piilolinssiuskomusten takana.

1. Piilolinssit voivat hävitä silmän taakse

Tämä on harhaluuloista yleisin. Piilolinssi ei voi hävitä silmän taakse, koska silmän rakenne on pussimainen. Silmän sidekalvopussi estää paitsi piilolinssin häviämisen, myös roskien pääsemisen silmän taakse. Jos piilolinssi häviää silmään, se löytyy yleensä luomen alta.

2. Piilolinssit päässä ei voi nukkua

Tämä väittämä on sekä totta että tarua. Tämä riippuu siitä mistä materiaalista piilolinssit on valmistettu.

- Erityisesti hapenläpäisykyky on tärkeää. Silikonihydrogeelistä valmistetut, jatkuvakäyttöiset kuukausipiilolinssit ovat erityisen hyvin happea läpäisevät ja soveltuvat myös nukkumiseen. Silmät ovat kuitenkin jokaisella yksilölliset. Kaikkien silmät eivät kestä jatkuvaa piilolinssien käyttöä. Erityisesti herkkä- ja kuivasilmäisille ei nukkumista piilolinssit päässä suositella, optikko Arto Karhunen kertoo.

3. Piilolinssit eivät sovi lapsille

Ikärajaa piilolinssien hankinnalle ei ole - tärkeintä on, että käyttäjä pystyy itse huolehtimaan niiden turvallisesta käytöstä ja puhtaudesta.

- Noin 10-vuotiaat voivat hyvin jo käyttää piilolinssejä vanhempien valvoessa oikeanlaista huoltoa. Piilolinssien hoitamisessa lapset ovat joskus jopa aikuisia tunnollisempia, Karhunen kertoo.

4. Piilolinssejä voi silloin tällöin säilyttää vedessä

Ehdottomasti ei koskaan. Hanavesi ei ole piilolinssien kaveri vaan kasvualusta monille bakteereille. Piilolinssineste desinfioi, puhdistaa ja pitää linssit kosteina.

5. Piilolinsseistä voi saada silmätulehduksen

Tämä väite on tietyissä tapauksissa totta. Jos piilolinssejä ei huolla asiankuuluvasti tai jos esimerkiksi käy uimassa luonnonvesissä, eikä tämän jälkeen vaihda tai puhdista linssejä, silmätulehduksen vaara on olemassa. Piilolinssien säännöllisellä huollolla tätä riskiä ei kuitenkaan ole, ja kertakäyttölinssit ovat tässä suhteessa erityisen riskittömiä.

6. Piilolinssi voi lentää pois silmästä

Periaatteessa piilolinssi voi pudota silmästä. Piilolinssi istuu yleensä silmän päällä melko napakasti, mutta sen täytyy saada hieman liikkua, jotta kyynelneste pääsee huuhtelemaan silmän pintaa. On kuitenkin hyvin epätodennäköistä, että piilolinssi tippuu silmästä yllättäen.

7. Piilolinssit eivät sovi allergisille

Jos piilolinssien käyttäjällä on paha siitepölyallergia ei ole välttämättä viisainta laittaa mitään ylimääräistä silmään. Toisaalta linssit voivat myös suojata silmää. Tämä riippuu allergian tasosta ja käyttäjän silmästä.
Optikko tarkastaa aina piilolinssien istuvuuden ja asemoinnin sekä oikean vahvuuden. Myös säännölliset vuosikontrollit ovat suositeltavia, vaikka mitään ongelmia ei olisi ollutkaan.

- Piilolinssien hankinnassa tärkeintä on, että linssit soveltuvat kunkin yksilön silmiin. Vääränlaisilla piilolinsseillä voi tehdä silmille vahinkoa, Karhunen muistuttaa.

 


  • Hoikka koira voi hyvin

    Ylipaino on yleisin ravitsemuksellinen virhe lemmikeillä länsimaissa. Arvioiden mukaan noin neljäsosa koirista on ylipainoisia. Helpointa on huolehtia siitä, että koira pysyy koko ajan ihannepainossaan, mutta laihduttaminenkaan ei ole mahdotonta.

  • Kauppa käy Lanttilassa

    Viime elokuussa pääkaupunkiseudun suurimman kirppiksen Perhekirppis Lanttilan toiminta siirtyi Vantaan Petikkoon, mistä oli löytynyt uudet toimitilat.  

Kodin Uutiset Kysely

Kodin uutiset kysely