Parisuhde paranee tekoälyllä

VTT tutki suomalaisen terveysteknologiayrityksen Olento Lifen julkaisemaa parisuhteen digitaalista hoitomuotoa selvittääkseen sen vaikutukset tavallisimpiin parisuhdeongelmiin. Jokainen We Did It -applikaation käyttäjistä kasvatti parisuhdeonnellisuuttaan keskimäärin kolmanneksella kolmessa viikossa. Tekoäly vaikutti positiivisesti varsinkin pariskuntien seksielämään.

- Tutkimukseen osallistuneet kokivat aluksi digitaalisen hoitomuodon huvittavana, mutta yllättyivät positiivisesti tämän tehosta ja tavasta vahvistaa parisuhdetta, VTT:n erikoistutkija Kaisa Vehmas toteaa.

Suomalainen terveysteknologiayritys Olento Life julkaisi runsas vuosi sitten We Did It -mobiiliapplikaation, joka lupaa korjata parisuhdeongelmia täysin uudella tavalla. Kognitiiviseen käyttäytymistieteeseen ja positiiviseen psykologiaan perustuva palvelu helpottaa parisuhteen solmukohtien ratkaisemista ilman ulkopuolista apua. Pelimäinen lähestymistapa tekee käytöstä helppoa.

- Pelillisyys on tämän päivän sana suunniteltaessa ihmisen eri elämänalueita parantavia digitaalisia palveluita. Suomessa pelillistämistä on We Did Itin lisäksi hyödynnetty ansiokkaasti esimerkiksi nuorten opetus- ja mielenterveystyössä, Olento Lifen toimitusjohtaja Peeter Lange sanoo.

Laadullisessa tutkimuksessa parisuhteen osapuolet arvioivat suhteensa eri osa-alueiden toimivuutta asteikolla nollasta sataan. Onnellisuuden keskiarvo miehillä palveluun tultaessa oli 50,2. Kolmen viikon käytön jälkeen luku oli 67,4. Vastaavat luvut naisilla olivat 49,1 ja 65,5.

- Pariskuntien onnellisuuden tunne kasvoi keskimäärin 33 prosentilla 21 päivässä, joka oli tutkimuksen kesto. Tämä on tutkijan näkökulmasta merkittävä parannus, Vehmas tähdentää.

Kotityöt, kommunikointi ja seksi suurimmat voittajat

Olento Life julkaisee nyt ensi kertaa VTT:n tutkimuksen yhteydessä myös omia tilastojaan. Tuhansista käyttäjistä koostuva tietokanta kertoo, että pariskuntien tyytyväisyys kasvaa prosentuaalisesti eniten kolmella tietyllä parisuhdearjen osa-alueella. Kaikkien We Did It -applikaatiota käyttäneiden parien kesken tyytyväisyys kotitöiden määrään ja jakautumiseen kasvaa kolmen viikon mittaisen käyttöjakson aikana keskimäärin 23,5 %. Tyytyväisyys pariskunnan keskinäiseen kommunikointiin kasvaa yleensä yli kolmanneksella, eli 36 %. Suurin ero aikaisempaan nähdään kategoriassa kosketus ja seksi, jonka tyytyväisyyslukua palvelu nostaa peräti 38 prosentilla.

- Ihminen tarvitsee kokemuksen siitä, että hän voi saada aikaan parannuksia omassa ympäristössään. We Did It auttaa tekoälyn avulla ihmistä muuttamaan omia tulkintojaan ja toimintamallejaan. Hänet opetetaan ikään kuin omaksi terapeutikseen, Lange selventää.

Idea helposti lähestyttävästä mutta tehokkaasta parisuhdetyökalusta syntyi Langen oman avioeron yhteydessä.

- Suomessa joka viides on tyytymätön parisuhteeseensa. Samalla kuitenkin vain muutama prosentti avun tarpeessa olevista kääntyy perinteisten parisuhdeterapiapalvelujen puoleen. Liian moni jää avun ulkopuolelle ja voi huonosti. Kynnystä apuun hakeutumiselle oli saatava madallettua ja uusia tehokkaita hoitokeinoja kehitettävä, Lange kertoo palvelun taustoista.

Kaisa Vehmaksen mukaan tutkimuksessa korostui myös se, ettei hyvin suunnitellun sovelluksen tarvitse pakottaa käyttäjäänsä olemaan läsnä palvelussa jatkuvasti.

- Nykyään kun digitaalisten laitteiden käyttö saattaa olla jopa yksi parisuhteeseen negatiivisesti vaikuttavista asioista, oli kiva huomata, että We Did It ohjasi pariskuntia keskustelemaan ja tekemään asioita offline.

We Did It -applikaation voi ladata maksutta Windows-, Android- ja iOS -älylaitteille.


  • Hoikka koira voi hyvin

    Ylipaino on yleisin ravitsemuksellinen virhe lemmikeillä länsimaissa. Arvioiden mukaan noin neljäsosa koirista on ylipainoisia. Helpointa on huolehtia siitä, että koira pysyy koko ajan ihannepainossaan, mutta laihduttaminenkaan ei ole mahdotonta.

  • Kauppa käy Lanttilassa

    Viime elokuussa pääkaupunkiseudun suurimman kirppiksen Perhekirppis Lanttilan toiminta siirtyi Vantaan Petikkoon, mistä oli löytynyt uudet toimitilat.  

Kodin Uutiset Kysely

Kodin uutiset kysely