Silittämällä siistiksi

Silittäminen tekee tekstiilit hyvän näköisiksi ja likaa hylkiviksi. Eri silitysrautamallien suurimmat erot löytyvät hinnoista ja käyttömukavuudesta. Silittämällä saa vaatteet pesun jälkeen siistin näköisiksi. Pesussa nukkaantunut pinta oikenee silittämällä likaa hylkiväksi, olipa kyse sitten kauluspaidasta, verhoista tai muista tekstiileistä.

Silitysrauta ei nykyisin enää ole se painava rautamöhkäle, joka vuosikymmeniä sitten lämmitettiin liedellä toimintavalmiiksi. Nimi tosin on edelleen sama, mutta nykyinen silitysrauta on sähköllä toimiva höyry-rauta tai jopa silityskeskukseksi kutsuttu tekninen, automatiikkaakin hyödyntävä helppokäyttöinen laite.

Hyvä silitysrauta on helppokäyttöinen

Nykyisin silittäminen kuuluu koko perheen arkiaskareisiin. Paidat ja muut vaatteet voi kukin vuorollaan silittää itse, kunhan silityksen perusteet ovat hallussa. Vesisäiliön täyttäminen on joissakin silitysraudoissa hankalaa. Täytön ja tyhjennyksen helppouteen kannattaa kiinnittää huomiota tuotetta valitessa. Kun vesisäiliö on täytetty, syntyy höyry nykyisissä raudoissa erittäin nopeasti ja silittäminen voi alkaa. Pitkä virtajohto helpottaa työskentelyä. Alle kahden metrin johto voi jäädä käytössä lyhyeksi.

Hintahaarukka kympeistä satasiin

Koko perheelle sopivan silitysraudan hinta ei päätä huimaa. Pätevän raudan saa 40-80 eurolla, kalleimmat maksavat useita satasia. Sopivaa silitysrautaa valitessa ei kannata tuijottaa hintaan, edullinenkin voi olla omiin tarpeisiin sopiva. Kalliin silitysraudan automatiikkaa kaikki eivät tarvitse tai halua. Tärkeintä on miettiä etukäteen, mitä raudalla tullaan silittämään ja valita tuote sen mukaan.

Käytön jälkeen silitysraudan vesisäiliö on hyvä tyhjentää raudan ollessa vielä kuuma. Kalkinpoisto on syytä tehdä käyttöohjeiden mukaan samaan tapaan kuin kahvinkeittimellekin.

Silitysrautojen pohjan metalli on yleisimmin pinnoitettu teflonilla, jotta rauta liukuisi helposti kankaan päällä. Pohjaa ei siksi kannata naarmuttaa yrittämällä puhdistaa sitä mekaanisesti. Saatavilla on puhdistusaineita, jotka on suunniteltu nimenomaan pohjan puhdistukseen. Silitysraudan käyttöohjeista löytyy puhdistukseenkin vinkkejä.

SILITYSRAUDAN OSTAJAN VINKIT

Ennen kuin lähdet silitysrautaostoksille, mieti nämä asiat:

• VESISÄILIÖN KOKO
Kuinka suuria määriä silitetään kerralla? Suurta vesisäiliötä ei tarvitse usein täyttää, pieni säiliö taas on kevyempi.

• POHJAN MUOTO
Minkälaisia vaatteita silitetään? Paitojen kaulukset ja yksityiskohdat tarvitsevat riittävästi höyryä ja suipon kärjen.

• JOHDON PITUUS
Missä silitetään? Riittääkö johdon pituus pistorasiasta silityspaikkaan. Tarvitaanko johdon pidike?

• RAUDAN KOKO
Silitetäänkö suuria tekstiilejä, kuten verhoja tai lakanoita? Silitysraudoissa iso ja helposti liukuva pohja on hyvä suurten tekstiilien silittäjälle.


  • Katse keväiseen keittiöön!

    A la Carte ja Petra –keittiöiden kotimaisuus ja laadukas suunnittelu- ja asennuspalvelu ovat etusijalla Suomen 33 Keittiömaailma -myymälässä. Pääkaupunkiseudun kuuden Keittiömaailman asiakaspalvelusta vastaa 20. juhlavuottaan viettävä Suomen suurin keittiöiden jälleenmyyjäyritys.

Kodin Uutiset Kysely

Kodin uutiset kysely