Vain joka neljännessä kodissa siirrytty kokonaan LED-valoihin

Tutkimuksen mukaan vain joka neljäs suomalaistalouksista on vaihtanut kaikkiin kotinsa valaisimiin energiatehokkaat lamput. LED-lamput koetaan energiatehokkaimmaksi vaihtoehdoksi kodin valaisuun, ja niihin onkin vaihtanut vajaa puolet vastaajista (46 %).

Ledien tuoteominaisuuksien koetaan olevan kohdillaan niin hinnan, valovärin, lampun nopean syttymisen kuin kantojen yhteensopivuudenkin osalta. Joka kolmas suomalainen kokee kuitenkin kodin valaistuksen hankkimisen edelleen hankalaksi. Haasteita on erityisesti pakkausmerkintöjen ja valaistuksen sanaston ymmärtämisessä ja siten oikean lampun valitsemisessa (59 %).

– Näyttää siltä, että monen kuluttajan hankalaksi kokema siirtymä energiatehokkaaseen kodin valaistukseen on hyvässä vauhdissa Suomessa. Pakkausmerkinnät kuitenkin vaikeuttavat edelleen omaan kotiin soveltuvan valaistuksen valintaa. Ennen riitti, että osasi valita lampun wattimäärän ja kannan oikein. Nyt lamppupakkauksissa mainitaan wattien lisäksi myös valon väriä kuvaava kelvin-arvo, valon tuottoa kuvastava lumen, ehkä myös värintoistoindeksi CRI. Nämä termit eivät ole vielä kuluttajille tuttuja, kertoo IKEA Suomen vastuullisuuspäällikkö Tiina Suvanto.

Kolme neljästä (74 %) suomalaisesta on sitä mieltä, että LED-lamput ovat energiatehokkain vaihtoehto kodin valaisuun. Kolmannes pitää parhaimpina energiansäätölamppuja ja pienloistelamppuja.

20170223 100303

Keskimäärin 60% energiasäästö

LED-lamppujen arvioidaan kuluttavan keskimäärin lähes 60 % vähemmän energiaa hehkulamppuihin verrattuna. Ledit ovat vieläkin energiatehokkaampia kuin valtaosa suomalaisista arvioi; vain kolmannes (30 %) suomalaisista tietää LED-valojen kuluttavan jopa 80 % vähemmän energiaa verrattuna hehkulamppuihin. Laadukkaiden LED-valojen etu on myös niiden pitkä elinikä. Vastaajien mielestä sopivin hinta LED-lampulle** on noin 4 euroa (keskiarvo 4,26 euroa, mediaani 3,99 euroa).

– Suomalaisilla on ilmeisen hyvin selvillä led-valojen ominaisuudet. Takavuosien mielikuvat kalliista ja kylmää valoa tuottavista ledeistä on historiaa. Silti paljon on vielä tehtävää. Kotitalouksen ja myös työ- ja toimistotilojen valaisu vie paljon energiaa Suomen kaltaisessa maassa, jossa ison osan vuodesta on pimeää. Vaihtamalla energiatehokkaisiin lamppuihin olisi saatavissa helppoja säästöjä meidän suomalaisten energiankulutukseen, Suvanto summaa.

*   Taloustutkimus 8/2016. (N=2400, valtakunnallisesti edustava otos 15–79-vuotiaita suomalaisia. Kysely tehtiin ajalla 15.7.–9.8.2016.)

** Tutkimuksessa esimerkkinä LED-lampusta käytettiin E27-kantaista 6,3 W lamppua (400 lumenia, 2700 kelviniä), joka energialuokaltaan A+ ja jossa paloaikaa 25 000 tuntia.

Valaistus on tärkeä osa sisustamista

Suomalaiset mieltävät valaistuksen tärkeäksi osaksi sisustamista. Neljä viidestä vastaajasta (83 %) sanoo näin.

Monen mielestä (39 %) hankalin huone valaista on olohuone. Myös keittiön valaiseminen tuottaa haasteita (19 %). Muut huoneet ovat näihin verrattuna valaistuksellisesti helpompia.

Kodin valaistuksen kokemukseen ja riittävyyteen vaikuttavat tutkimuksen mukaan yllättäen myös sukupuoli, asumismuoto sekä talouden koko. Naiset pitävät keittiön ja kylpyhuoneen valaisemista hankalampana kuin mitä miehet, mikä ehkä kumpuaa kylpyhuoneen erilaisista käyttötavoista. Yhden hengen talouksissa makuuhuone ja olohuone koetaan hankalimmiksi valaista kuin muissa talousmuodoissa. Omakotitaloasukkailla haasteita on keittiön ja saunan valaisemisessa. Kerrostalossa asuvat mainitsevat muita useammin eteisen ja makuuhuoneen.

– Hyvä valaistus nivoutuu parhaimmillaan huomaamattomasti ja saumattomasti toimivaan arkeen. Ihanteellisin valaistus on muunneltavissa vuodenaikojen ja tilanteiden mukaan. Joskus tarvitaan hyvää työvaloa, toisinaan tunnelmoidaan. Valaisimia valitessa tulisi myös miettiä, minkä väristä valoa kukin lamppu tuottaa. Jos samassa tilassa on lämpötilaltaan kovin erilaisia valoja, lopputulos voi tuntua selittämättömän sekavalta, sanoo IKEA Suomen valaisimista vastaava tuoteryhmäpäällikkö Sami Österberg.

Sopivan, toiminnallisen ja riittävän valaistuksen toteuttaminen omaan kotiin on haastavaa Suomen kaltaisessa maassa, jossa jo vuodenaikojen vaihtelu antaa oman haasteensa valaistuksen valintaan. Kesällä valoa on runsaasti, välillä häikäisyyn asti – ja kesäinen valo on sävyltään pehmeää ja lämmintä. Talvella valoa on niukasti, ja vähäinenkin valo on sävyltään usein sinistä ja valo tulee matalalta.

 

 


  • Katse keväiseen keittiöön!

    A la Carte ja Petra –keittiöiden kotimaisuus ja laadukas suunnittelu- ja asennuspalvelu ovat etusijalla Suomen 33 Keittiömaailma -myymälässä. Pääkaupunkiseudun kuuden Keittiömaailman asiakaspalvelusta vastaa 20. juhlavuottaan viettävä Suomen suurin keittiöiden jälleenmyyjäyritys.

Kodin Uutiset Kysely

Kodin uutiset kysely