Neuvo lapselle kodin sähkölaitteiden turvallinen käyttö

Kaksi kolmesta sähkölaitteen aiheuttamasta tulipalosta olisi estettävissä sammuttamalla laitteesta virta. Kodin sähkölaitteiden turvallinen käyttö on hyvä opettaa myös lapsille.

– Kiireisessä arjessa ei tule ajateltua, ettei esimerkiksi kodinkoneiden käyttö ole sisäänrakennettu taito vaan se täytyy opetella yhdessä. Tietääkö jokainen perheenjäsen, mitä pitää tehdä, jos astianpesukone alkaa savuttaa? Entä jos pieni koululainen laittaa yksinollessaan lieden päälle ja unohtaa sulkea sen? kuvaa Ifin vahingontorjuntapäällikkö Jari Pekka Koskela.

Vuosittain Suomessa tapahtuu yli 5 000 tulipaloa tai vaaratilannetta, joihin hälytetään paikalle palokunta. Tulipaloissa kuolee vuosittain keskimäärin 80 ihmistä. Noin kuusi kymmenestä kodin tulipalosta on saanut alkunsa jostakin sähkölaitteesta. Ylivoimaisesti yleisin palohälytyksen aiheuttaja on liesi ja toiseksi yleisin valaisin. Laitevikaa useammin taustalla on puhdas huolimattomuus, kuten vahingossa päälle kytketty liesi tai liedelle unohtunut patalappu.

Sähköpalon uhatessa paras ensisammutuskeino on virran katkaisu

– On arvioitu, että kaksi kolmasosaa sähkölaitteesta johtuvista paloista estettäisiin pelkästään sillä, että ensimmäisenä muistettaisiin katkaista laitteesta virta. Kuitenkin lapsen mielestä veden heittäminen käryttävälle liedelle voi tuntua paljon loogisemmalta, Koskela painottaa.

– Viallinen sähkölaite oireilee yleensä jo ennen palamaan syttymistä. Palaneen komponentin tuoksu ja se, ettei laite toimi kunnolla, ovat merkkejä kohonneesta paloriskistä. Tällainen laite pitää vaihtaa tai korjauttaa.

Älä vain kiellä – tehkää yhdessä

Ehdottomien kieltojen ja varoittelun sijaan kannattaa opetella yhdessä lapsen kanssa, kuinka kotona ja erilaisten laitteiden kanssa toimitaan turvallisesti.

– Käy lapsen kanssa konkreettisesti läpi, missä on kunkin laitteen virtakatkaisin tai pistorasia ja anna hänen testata virran katkaisua omin käsin, Koskela korostaa.

– Esimerkiksi tuli yleensä kiehtoo lapsia. Kieltojen sijaan kannattaa painottaa, että tulta käsitellään aina yhdessä aikuisen kanssa.

Kodin turvallisuutta voi parantaa myös erilaisilla turvalaitteilla. Keittiöön voi hankkia turvalieden tai liesihälyttimen, joka hälyttää havaitessaan liedellä korkean lämpötilan.

– Palovaroitin on pakollinen jokaisessa kodissa. Nykyään on markkinoilla perinteisiä palovaroittimia kehittyneempiä älypalovaroittimia, jotka hälyttämisen lisäksi katkaisevat virran sähkölaitteista haistettuaan savua, Koskela vinkkaa

 


  • Katse keväiseen keittiöön!

    A la Carte ja Petra –keittiöiden kotimaisuus ja laadukas suunnittelu- ja asennuspalvelu ovat etusijalla Suomen 33 Keittiömaailma -myymälässä. Pääkaupunkiseudun kuuden Keittiömaailman asiakaspalvelusta vastaa 20. juhlavuottaan viettävä Suomen suurin keittiöiden jälleenmyyjäyritys.

Kodin Uutiset Kysely

Kodin uutiset kysely