Tiesitkö? Kaupat kierrättävät vanhat kodinkoneet ja elektroniikkaa ilman ostopakkoa

Monet luulevat virheellisesti, että kaupat ottavat ilmaiseksi vastaan vanhoja sähkö- ja elektroniikkalaitteita vain, jos on ostamassa tilalle uutta. Esimerkiksi Gigantti ei edellytä kierrättäjältä uuden laitteen ostoa. Se vastaanotti viime vuonna 8 500 000 kiloa vanhoja laitteita ja kannustaa suomalaisia aktivoitumaan kierrätyksessä.

- Esimerkiksi lehtiartikkeleissa mainitaan usein, että kauppaan saisi tuoda kierrätykseen laitteita vain, jos ostaa uutta. Me olemme ottaneet kierrätyslaitteita vastaan ilmaiseksi jo vuodesta 2004. Vuoden 2013 jälkeen ostopakko pienten laitteiden osalta on ollut myös laitonta, kertoo Gigantin logistiikkapäällikkö Petri Saarinen.

Vuonna 2013 tuli voimaan laki, joka velvoitti elektroniikkalaitteiden jälleenmyyjät vastaanottamaan pienet käytetyt laitteet ilman ostopakkoa. Laissa pienen laitteen maksimikooksi määritettiin 25 senttimetriä suuntaansa. Giganttiin voi tuoda kierrätykseen niin pienet kuin suuretkin laitteet ilmaiseksi.

- Meille voi toimittaa ilmaiseksi niin kännykän kuin pesukoneenkin. Kappalemääriä tarkasteltaessa myymälöihimme tuodaan eniten kierrätykseen pieniä kodinkoneita, Saarinen kertoo.

Pieniä kodinkoneita tuodaan siis eniten Gigantin kierrätyspisteisiin. Isojen kodinkoneiden kohdalla, kuten pesukoneiden tai jääkaappien, on tyypillisempää, että laitteet haetaan asiakkaiden kotoa. Tämä kuljetuspalvelu on maksullinen.

Tietotekniikka tuhotaan turvallisesti

Kaikista Giganteista löytyy lukolliset tietoturva-astiat, joihin henkilökunta huolehtii esimerkiksi kierrätykseen tuodut puhelimet, tietokoneet, tabletit tai digikamerat.

- Kierrätyskumppanimme Kuusakoski tyhjentää säännöllisesti nämä astiat ja tuhoaa kovalevyjen ja muistien tiedot laitteista joko digitaalisesti ylikirjaamalla tai mekaanisesti murskaamalla, Saarinen kertoo.

Toimi näin, kun tuot vanhan laitteen kierrätykseen

  • Yksityishenkilö voi jättää käytetyt elektroniikkatuotteet mihin tahansa Gigantin 38 myymälän kierrätyspisteestä maksutta – riippumatta siitä, mistä tuote on ostettu.
  • Tietoa sisältävät laitteet, kuten tietokoneet, tabletit ja puhelimet, Gigantin henkilökunta laittaa kaikista Gigantin kierrätyspisteistä löytyviin lukollisiin tietoturva-astioihin. Kierrätyksessä kovalevyt ja muistit tuhotaan joko digitaalisesti ylikirjaamalla tai mekaanisesti murskaamalla.
  • Sähkö- ja elektroniikkalaite tulee toimittaa ilman tuotepakkauksia, ohjekirjoja tai muuta oheismateriaalia (esim. dvd‐ tai cd‐manuaali)

o Pölynimurit toimitetaan kierrätykseen ilman pölypusseja.

o Mikroaaltouunit tai kahvinkeittimet toimitetaan kierrätykseen ilman lasipannuja, lasilautasia tai lasikupuja.

o Tulostimet toimitetaan kierrätykseen ilman muste- tai värikasetteja.

o Varmista myös, ettei kierrätykseen tuotaviin kylmälaitteisiin ole jäänyt elintarvikkeita.

 


  • Katse keväiseen keittiöön!

    A la Carte ja Petra –keittiöiden kotimaisuus ja laadukas suunnittelu- ja asennuspalvelu ovat etusijalla Suomen 33 Keittiömaailma -myymälässä. Pääkaupunkiseudun kuuden Keittiömaailman asiakaspalvelusta vastaa 20. juhlavuottaan viettävä Suomen suurin keittiöiden jälleenmyyjäyritys.

Kodin Uutiset Kysely

Kodin uutiset kysely