Tuotteista pitkäikäisempiä ja helpommin korjattavia

Komission, EU-maiden ja tavaroiden valmistajien tulisi varmistaa, että kuluttajille on tarjolla kestäviä, korkealaatuisia sekä korjattavissa ja päivitettävissä olevia tuotteita.

- Euroopan parlamentin jäsenet haluavat, että tavarat ja ohjelmistot olisivat helpommin korjattavia tai päivitettäviä
- Mepit vaativat puuttumaan tarkoitukselliseen lyhyeen käyttöikään ja tarjoamaan edullisia varaosia
- 77% kuluttajista EU-alueella korjaisi mieluummin vanhoja tuotteita kuin ostaisi uusia

Euroopan parlamentti vaatii toimia, joilla pidennetään tuotteiden käyttöikää ja puututaan erityisesti tavaroiden ja ohjelmistojen tarkoituksellisiin lyhyisiin käyttöikiin.

Mepit nostavat esiin muun muassa seuraavat suositukset:

- otettava käyttöön uudet “kestävyyttä koskevat vähimmäisvaatimukset” tuoteryhmittäin tuotteiden suunnittelusta alkaen takaamaan kestävät, helposti korjattavat ja laadukkaat tuotteet,

- mikäli tuotteen korjaamiseen kuluu yli kuukausi, tulisi takuuta jatkaa ajalla, joka korjaamiseen kuluu,

- jäsenmaiden on kannustettava yrityksiä tuottamaan kestäviä ja korjattavissa olevia tuotteita sekä edistämään korjaamista ja käytettyjen tuotteiden kauppaa - tämä voisi auttaa luomaan työpaikkoja sekä vähentämään jätteitä,

- kuluttajilla on oltava mahdollisuus käyttää riippumattomia korjaajia, ja korjausratkaisuja, jotka ovat mahdollisia vain hyväksytyille yrityksille ja toimijoille, tulisi välttää,

- keskeiset osat kuten paristot ja LEDit eivät saisi olla kiinteästi kiinnitettynä tuotteisiin muista kuin turvallisuussyistä,

- laitteiden asianmukaisen ja turvallisen toiminnan kannalta keskeisten varaosien tulisi olla saatavilla “kohtuulliseen hintaan, joka on suhteessa tuotteen luonteeseen ja elinkaareen”,

- otettava käyttöön EU:n laajuinen määritelmä “suunnitellusta vanhenemisesta”, tuottajiin kohdistuvat asianmukaiset ja varoittavat toimenpiteet sekä järjestelmä, jolla voitaisiin testata ja havaita tuotteiden sisäänrakennettua lyhyttä käyttöikää.

EU-merkintä tuomaan tietoa kuluttajille

Euroopan parlamentti pyytää komissiota harkitsemaan ”vapaaehtoista eurooppalaista merkintää”, jossa tulisi selväksi erityisesti tuotteen kestävyys, ekologinen suunnittelu, mahdollisuus osien muuttamiseen teknisen kehityksen myötä sekä tuotteen korjattavuus.

Mepit ehdottavat lisäksi, että jäsenmaissa otettaisiin käyttöön erityisesti kaikkein suurimpiä sähkötuotteita koskeva ”käyttömittari”, jolla kuluttajat saisivat tarkempaa tietoa tuotteista.

Ei-lakiasäätävä päätöslauselma hyväksyttiin äänin 662 puolesta, 32 vastaan ja kaksi tyhjää.

Kommentti

Esittelijä Pascal Durand (Vihreät/EFA, Ranska) sanoo: “Meidän pitää tehdä kaikista myytävistä tuotteista korjattavia. Meidän tulee varmistaa, ettei paristoja tai akkua enää liimata tuotteisiin, vaan kiinnitetään niin, ettei puhelinta tarvitse heittää pois, kun sen akku lakkaa toimimasta. Meidän pitää varmistua siitä, että kuluttajat tietävät, kuinka kauan tuotteet kestävät ja kuinka ne voidaan korjata.”

Taustatietoa

Vuonna 2014 tehdyn Eurobarometri-tutkimuksen mukaan 77 % kuluttajista EU:n alueella korjaisi mieluummin vanhoja tuotteitaan kuin ostaisi uusia. Nämä kuluttajat kuitenkin päätyvät ostamaan uuden tuotteen rikkoontuneen tilalle tai heittämään vanhan tuotteen pois johtuen korjauspalveluiden hinnasta ja laadusta.


  • Katse keväiseen keittiöön!

    A la Carte ja Petra –keittiöiden kotimaisuus ja laadukas suunnittelu- ja asennuspalvelu ovat etusijalla Suomen 33 Keittiömaailma -myymälässä. Pääkaupunkiseudun kuuden Keittiömaailman asiakaspalvelusta vastaa 20. juhlavuottaan viettävä Suomen suurin keittiöiden jälleenmyyjäyritys.

Kodin Uutiset Kysely

Kodin uutiset kysely