Nolla-asunnon loukku on kasvukeskusten uusi ilmiö

Kovasta kysynnästä kertoo se, että tinkimisvara on kevään mittaan pienentynyt myös suuremmissa asunnoissa.

Pienten asuntojen omistajat eivät asuntoa vaihtaessaan pelkää enää kahden asunnon loukkua, vaan pikemminkin päinvastoin. Uhkakuvaksi on noussut nolla-asunnon loukku, jossa vanhan asunnon myynnin jälkeen jää tyhjä kortti käteen, jos nousevien hintojen keskellä tehty ostotarjous ei menekään läpi. Omistusasuntopolulta ei siis haluta poiketa edes väliaikaisesti.

Vahvasti kasvava talous, kotitalouksien luja luottamus ja toipuvat työmarkkinat heittävät löylyä kiukaalle. Kun yhtälöön vielä lisätään historiallisen matalat korot, saadaan aikaan asuntojen hintarallille oikein otolliset olot. Kuitenkin alkuvuoden tiedot kertovat hintojen pysyneen maltillisina kaikissa kasvukeskuksissa. Vastaus hintamysteeriin piilee rajussa rakentamisessa. Esimerkiksi Helsingissä uusien asuntojen kauppa kaksinkertaistui alkuvuonna edellisvuosiin verrattuna. Tiivistettynä tarjonta tasoittaa kiihtyvää kysyntää juuri oikeaan aikaan.

Euribor-korot kääntyvät tämä vuoden aikana, mutta maltilliseen nousukulmaan. Asuntovelallisen kannalta korot pysyvät hyvin matalina lähivuodet. Kun otetaan inflaatio huomioon, ovat asuntolainojen reaalikorot jopa pakkasella. Uusien lainojen keskimarginaalit ovat valuneet lähelle yhtä prosenttia. Parhaat asiakkaat saavat marginaalitarjouksia jopa alle 0,5 prosentin.

Lähde: Hypoteekkiyhdistys


  • Syitä asuntojen myyntiaikojen venymiseen

    Asuntojen myyntiajat vaihtelevat parista viikosta useaan kuukauteen ja jopa vuosiin. Mikäli asunto ei tunnu millään menevän kaupaksi, syy voi löytyä esimerkiksi liian korkeasta hintapyynnöstä tai epäselvästä myynti-ilmoituksesta. 

  • Näin opit älykkääksi sähkönkäyttäjäksi

    Lähivuosina tapahtuva sähkömarkkinoiden uudistuminen muuttaa sähkön ja sen siirron hinnoittelua. Huoleton kuluttaja saattaa tulevaisuudessa maksaa sähköstään selvästi enemmän kuin tarkka optimoija. Näillä vinkeillä opit ennakoimaan ja siirtämään kulutusta halvemman sähkön ajankohtaan.

Kodin Uutiset Kysely

Kodin uutiset kysely