Mielipaikkani: Parveke on Rinna Paatson rentoutumispaikka

Missä asut? Käpylässä, Helsingissä puu-Käpylän puolella
Mikä on mielipaikkasi kodissasi? Parveke. Tällainen parveke, missä aurinko laskee länteen. Täällä voi ottaa kesällä aurinkoa. Se on mun rauhoittumispaikka. Parvekkeella on kodikasta.

Millä tavalla mielipaikkasi tuo sinulle mielihyvää?
Tästä parvekkeelta näkee vuodenaikojen vaihtelut. Näen suoraan Käpylän kirkon. Ruska tulee. Näkee pupuja ja oravia. Kettuja. Murheet ja ilot ja kaikki. Täällä parvekkeella ne pystyy paremmin ottamaan vastaan. Parveke on turvasatama. Täältä voi vähän vilkuilla pihalle vieraita ihmisiä ja huudella perään.

Mitä lempipaikassasi pitää olla ja miten se on sisustettu?
Täällä on tuuletin, kesällä jos on liian kuuma. On ikivanha radiomankka. Kuuntelen radiota melkein joka päivä talvisin ja kesäisin. On vissyvettä. Kylmälaukku, jossa voi olla kylmää juotavaa.
Värivaloja, joiden vuoksi parveketta kutsutaan Vietnam-viidakoksi. Valoja roikkuu joka paikassa katossa. Joskus mietimme, mitä ihmiset ajattelevat tänne päin katsoessaan, että onko meillä isommatkin pippalot käynnissä.

Mitä siellä teet?
Täältä näkee hyvin ulos. Meillä on pihassa tämmöinen iso kuusi. Siihen sytytetään valot jo kaksi kuukautta joulua. Se tuo tunnelmaa. Ja kaikenlaista tapahtuu. Kun Prince kuoli, parvekkeen eteen lensi iso varis ja rupesi raakkumaan. Ajattelin, Prince tuli raakkumaan. Ranskan terrori-iskujen aikaan asunnolle tuli lintu, joka tärisi. Jotain enteitä tulee. Uskon, että tietyissä tapauksissa linnut tulevat kertomaan jotain meille.

Työskentelet näyttelijänä. Saatko lempipaikassasi työhön liittyvää inspiraatiota?
Tää on kiva paikka. Mä oon monta kertaa ottanut kynän ja paperia ja kirjoittanut laulunsanoja. Tehnyt musajuttuja. Täällä kanavoituu ulos jotkut asiat. Täällä on oma tunnelmansa ja rauhansa.

Onko jokin työhösi liittyvä mietintä kristalloitunut juuri tuossa paikassa?
Mulla on työn alla toinen osa musiikkiteatteriesitykseen Laila Blaisen paluu . Kakkososa on jäsentynyt parvekkeella. Ei olohuoneessa samanlaisia ideoita tule kuin partsilla. Kyllä se on jäsentynyt täällä parvekkeella.

Onko sieltä jotain muita erityisiä muistoja?
Muistan sen kun Suomi voitti euroviisut. Tyttäreni Sanni oli tosi pieni. Kun ei voinut huutaa sisällä, piti tulla ulos huutamaan. Kaikista kivointa on, että voi kavereiden kanssa istua iltaa. Parveke on ihan yleispaikka.

Onko sinulla ollut elämäsi aikana muissa kodeissa erityisiä mielipaikkoja?
Turussa kun asuin pikkulikkana, kun mun isä ja äiti erosi, Eerikinkadun asunnossa oli myös lempipaikkana parveke. Järjestin siellä kauppaleikkejä. Ihmiset tulivat sisältä kauppaan. Kun lähden ulkomaille, majapaikassa kyllä täytyy olla parveke ja mielellään merinäköala. Näköala pitää olla, että pystyy istumaan, katsomaan jonnekin ja lataamaan akkuja.

Teksti: Markus Ahonen

FAKTA

Nimi: Rinna Paatso
Ikä ja ammatti:
nuorekas keski-ikäinen naisnäyttelijä
Kotoisin: Helsingistä, syntynyt Turussa
Asuu: Helsingin Käpylässä
Perhe: Sanni-tytär 14v


  • Katse keväiseen keittiöön!

    A la Carte ja Petra –keittiöiden kotimaisuus ja laadukas suunnittelu- ja asennuspalvelu ovat etusijalla Suomen 33 Keittiömaailma -myymälässä. Pääkaupunkiseudun kuuden Keittiömaailman asiakaspalvelusta vastaa 20. juhlavuottaan viettävä Suomen suurin keittiöiden jälleenmyyjäyritys.

Kodin Uutiset Kysely

Kodin uutiset kysely