Mielipaikkani: Maritta Lintusen kirjailijakodissa sydämen vievät tupakeittiö ja kirjastohuone

Missä asut?

Asun Eeva Joenpellon kirjailijakodissa pienessä Sammatin kylässä, joka kuuluu nykyisin Lohjan kuntaan. Olen nimennyt talon muuttolintujen taloksi, koska kirjailija-asukkaat vaihtuvat vajaan kolmen vuoden välein. Meidän pestimme kestää toukokuun 2018 loppuun.

Mikä on mielipaikkasi kodissasi?

Niitä on oikeastaan kaksi: iso maalaishenkinen tupakeittiö sekä kirjastohuone, joka toimii työhuoneena. Eniten vietän tietysti aikaa kirjastohuoneessa, koska siellä kirjoitan, luen ja mietin tekstejä.

Millä tavalla mielipaikkasi tuo sinulle mielihyvää?

Työhuone-kirjasto-yhdistelmä inspiroi minua. Toisin kuin tuvassa ja salissa, työhuoneessa on intiimi, pesämäinen tunnelma. Ikkuna on kohti pohjoista ja sen edessä kasvaa valtavia, satavuotiaita koivuja. Takana häämöttää peltoaukea. Siinä maisemassa on hyvä lepuuttaa silmiään. Kirjoja työhuoneessa on paljon, valtaosa 1970-1990-luvulla ilmestyneitä. Sieltä löytää paljon aarteita ja ennen lukematonta materiaalia.

Mitä lempipaikassasi pitää olla?

Valoa ja tyyneyttä. Hyvä työtuoli on kirjailijalle tärkeä.

Miten se on sisustettu?

Työhuoneessa on Eeva Joenpellon kaksi työpöytää, jotka jaamme graafikkopuolisoni kanssa. Seiniä kiertävät kirjahyllyt. Vanha sohva ja pari nojatuolia kuuluvat myös alkuperäiseen kalustukseen. Omat työtuolit toimme huoneeseen mukanamme.

Mitä siellä teet?

Kirjoitan ja luen. Mietiskelen.

Kirjoitat kirjoja. Saatko lempipaikassasi työhön liittyvää inspiraatiota?

Huone auttaa minua keskittymään. Siihen myötävaikuttaa myös rauhallinen maisema ja talon hiljainen sijainti. On myös mukavaa, että ympärillä on runsaasti tieto- ja kaunokirjallisuutta.

Onko jokin kirjojesi kohtaus syntynyt niin, että yhdistät sen edelleen sen syntypaikkaan?

Kirjoitin äskettäin tilausnovellin, jonka katalyyttina toimivat työhuoneen ikkunan takana kasvavat ikivanhat koivut. Monissa romaanien kohtauksissa on myös miljöönä paikkoja, joissa olen aikoinani asunut tai vieraillut – tosin aina tietysti fiktion muuntelemina. Sammatissa olemme asuneet vasta vuoden, joten en ole täältä ehtinyt poimia vielä aineksia teksteihin. Ne tulevat usein pitkällä viiveellä, jälkijättöisesti.

Onko sinulla ollut elämäsi aikana muissa kodeissa erityisiä mielipaikkoja?

Kodit ovat vaihdelleet, olen muuttanut usein. Lapsena vietin kaikki kesät Ylä-Karjalassa isovanhempien luona. Siellä lempipaikkani leikkimökin ohella oli pieni kesähuone, jossa nukuin lämpimillä säillä. Kesäyön valo siilautui ohuiden verhojen lävitse ja vanha pihlaja kukki ikkunoiden takana. Sen tuoksu tuli tuulisena yönä sisään huoneeseen. Siitä on jäänyt ihana muisto.

Kuva: Tomi Kontio ja Mika Wist


  • Katse keväiseen keittiöön!

    A la Carte ja Petra –keittiöiden kotimaisuus ja laadukas suunnittelu- ja asennuspalvelu ovat etusijalla Suomen 33 Keittiömaailma -myymälässä. Pääkaupunkiseudun kuuden Keittiömaailman asiakaspalvelusta vastaa 20. juhlavuottaan viettävä Suomen suurin keittiöiden jälleenmyyjäyritys.

Kodin Uutiset Kysely

Kodin uutiset kysely