Tiesitkö tämän? Uusi huonekasvi kaipaa kotoutusapua

Monet huonekasvit saapuvat myymälöihin ulkomailta, jossa ne kasvavat kevyemmässä viljelyseoksessa, mutta täydellisissä kasvuolosuhteissa. Kotiutusvaiheessa on tärkeää huomioida kasvikohtaiset tarpeet ja uudet kasvuolosuhteet.

Kasvihuoneissa kasveilla on hyvät oltavat; säännöllinen kastelu ja lannoitus sekä tarkkaan määritelty lämpötila, jotka takaavat hyvän kasvuunlähdön. Myymälään kasvi siirtyy alkuperäisessä ruukussa ja seoksessa – johon se jää odottamaan kotiutumista. 

Myymälästä kotiin tuotu kasvi odottaa pääsevänsä pikaisesti uuteen multaan ja sopivan kokoiseen astiaan, jotka ovat perusedellytykset kasvun jatkumiselle.

Kotiolot eivät vastaa kasvihuoneolosuhteita

Uusi kasvi tulisi aina istuttaa uuteen multaan, jotta se juurtuisi kunnolla ja jatkaisi kasvuaan myös kotiolosuhteissa. Kasvin uudelleenistutus jää monelta tekemättä, jolloin kasvi ei välttämättä viihdy uudessa kodissaan. Ruukkukasvien ostajat syyttävät helposti itseään epäonnistuneen kasvutarinan johdosta, vaikka syy on usein pintaa syvemmällä. 

Vanhemmatkin kasvit kaipaavat huolenpitoa. Kasvaessaan kasvi tarvitsee isomman ruukun ja enemmän multaa, sillä multatila toimii välivarastona vedelle ja ravinteille. Mullanvaihto tehdään lepokauden loputtua – kevät on parasta aikaa. ”Uuteen multaan juurtuessaan kasvit aloittavat elinvoimaisina tulevan kasvukauden”, Kekkilän puutarha-asiantuntija Mari Kaartokallio täsmentää. 

Suomalaisten suosikkeja tutu viherkasvit ja ruukkukukat

Puutarhamyymälöissä on alkuvuodesta ollut poikkeuksellisen vilkasta. Suomalaiset hamstraavat vihreää koteihinsa ja vanhat tutut viherkasvit sekä ruukkukukat ovat nousseet takaisin suosioon.

Kekkilä teetti helmikuussa 2017 puutarhaharrastajien suosimassa Facebookin Puutarha ja Piha -ryhmässä tutkimuksen, jossa tiedusteltiin suomalaisten suosikkiviherkasveja ja -ruukkukukkia. 

Yli 1500 vastauksen joukosta ehdottomaksi suosikiksi nousi orkideat, jotka saivat reilu neljäsosan kaikista äänistä. Toiseksi suosituimmaksi kasviksi ylsi saintpaulia (paavalinkukka) ja kolmanneksi talvikaktukset. Kärkisijoille nousi myös vanha tuttu, mutta samalla trendikäs huonekasvi kliivia. 

 

 


  • Katse keväiseen keittiöön!

    A la Carte ja Petra –keittiöiden kotimaisuus ja laadukas suunnittelu- ja asennuspalvelu ovat etusijalla Suomen 33 Keittiömaailma -myymälässä. Pääkaupunkiseudun kuuden Keittiömaailman asiakaspalvelusta vastaa 20. juhlavuottaan viettävä Suomen suurin keittiöiden jälleenmyyjäyritys.

Kodin Uutiset Kysely

Kodin uutiset kysely