Töölön vanha helmi

Kuva: HTH Keittiöforumin keittiökalusteiden mustat yksityiskohdat antavat terävää särmää vaaleiden vetimettömien ovien rinnalle. Musta Tapwelin hana ja musta komposiittiallas ovat keittiön katseenkiinnittäjiä. Valoa työskentelyyn antaa yläkaapin runkojen alaosaan asennetut ledvalot.

Helsingin kantakaupungissa kävellessä kulkija voi ihailla toinen toistaan kauniimpia vanhoja asuinkerrostaloja. Talojen arkkitehtuuriset muodot ovat näyttäviä ja kauniit ulko-ovet suorastaan kutsuvat kurkistamaan sisään tunnelmallisiin rappukäytäviin. 

Vanhat talot tarvitsevat asianmukaista remontointia säilyttääkseen arvokkuutensa vuosiksi eteenpäin. Usein vanhaa asuntoa ostettaessa asukas kyselee ensimmäisenä putkiremontin ajankohdasta. Putkiremontin eli linjasaneerauksen ajankohta on, kun putket ovat 40-50 vuotta vanhoja. Jokaisessa talossa tämä on siis jossain vaiheessa välttämätön rahanmeno. Linjasaneerauksen yhteydessä katsotaan myös usein hyväksi ajankohdaksi uudistaa wc, kylpyhuone- ja keittiötilat.

Sisustussuunnittelija avuksi

Vuonna 1926 rakennetun töölöläiskodin eläkeläisparikunta oli asunut asunnossa 80-luvulta asti ja keväällä 2016 asuintaloon oltiin suunniteltu alkavaksi koko talon kattava linjasaneeraus. Asunnon keittiö ja kylpyhuone oli remontoitu vielä lasten ollessa pieniä ja tällöin ne oli suunniteltu myös lapsiperheelle sopiviksi. Nyt eläkepäiviään viettävä pariskunta oli päättänyt uudistaa kylpyhuoneen tämän päivän tarpeita vastaavaksi. 

Kylpyhuoneeseen oli edellisen remontin yhteydessä muurattu kiinteä suihkuseinä, joka oli ajan myötä osoittautunut tilaa ja valoa vieväksi raskaaksi elementiksi. Pariskunnan toiveena oli saada kylpyhuoneesta valoisa ja avara tila, jossa on helppo liikkua, vaikka käveleminen iän myötä muuttuisi vaikeammaksi. Ison remontin suunnitteluun kaivattiin ammattilaista ja asukkaat päättivät pyytää sisustussuunnittelijaa apuun. Sisustussuunnittelija Riina Ahtola näki vanhassa kylpyhuoneessa mahdollisuuden toivottuihin muutoksiin − edellyttäen kokonaisvaltaista remonttia.

Asukkaat tilasivat sisustussuunnitelman ”avaimet käteen” -periaatteella. Suunnittelijan oli määrä ideoida, pyytää tarjoukset tuotteista ja lopulta myös hoitaa tilaukset tavaroista paikan päälle. Myös työmaakäynnit ja suunnitelmien mukainen remontin eteneminen jäi sisustussuunnittelijan vastuulle. Remonttifirmaksi valittiin taloyhtiön linjasaneerauksessa mukana oleva Ramdos Oy. Alusta asti yhteistyö rakennusurakoitsija Sami Pukkisen ja sisustussuunnittelija Riina Ahtolan välillä sujui mutkattomasti. 

–Suunnittelijalle on lottovoitto saada tehdä työtä hyvän rakennusporukan kanssa. Samin kanssa puhuimme samaa kieltä ja jos eteen tuli ongelmia, ne onnistuttiin aina ratkaisemaan ammattimaisesti ja hymy huulilla, muistelee Riina onnistunutta suunnitteluprojektia. 

Keittiöllekin uusi elämä

IMG 5625 Large

Kuva: Savon musta Noppa-liesituuletin sopii hyvin avaraan ja vaaleaan tilaan. Corianin näyttävä kivikomposiittitaso istuu hyvin yhteen harmaan välitilan lasin kanssa, Laatulasi.

Sisustussuunnittelijan tutustuessa remontoitavaan kohteeseen, ruvettiin miettimään myös keittiöön pieniä muutostöitä. Keittiöön oli 80-luvun remontissa tehty massiivinen liesisaareke keskelle keittiötä. Siitä se ajatus sitten lähti – saareke sai väistyä uusien suunnitelmien tieltä!

Ammattilaisen ideat keittiön muutostöistä innoittivat asukkaat uusimaan myös keittiön perin pohjin. – Saarekkeet ovat haluttuja ratkaisuja uutta keittiötä suunniteltaessa. Usein kuitenkin unohtuu, että keittiössä pitää voida liikkua ja suorittaa arjen askareita ilman jatkuvaa pujottelua ja kaapinkulmien väistely, muistuttaa sisustussuunnittelija Riina Ahtola.

Keittiön ja kylpyhuoneen suunnitelmat lähtivät yhtä aikaa käyntiin. Sisustussuunnittelijan alustavien ehdotusten jälkeen alkoi tarjouspyynnöt eri kylpyhuone- ja keittiöntoimittajilta. Kylpyhuonetta suunniteltaessa Kylpyhuonekeskus todettiin hyväksi vaihtoehdoksi, koska saman katon alta saa kaiken − suihkuseinistä, lattialaattoihin. Keittiötoimittajaksi valittiin Fredrikinkadun HTH Keittiöforum, josta Riina Ahtolalla oli aikaisempien kokemusten perusteella vain hyvää sanottavaa.

Keittiöstä haluttiin avara moderni kokonaisuus. Oviksi valittiin linjakkaat vetimettömät valkoiseksi maalatut ovet. Mustilla yksityiskohdilla lisättiin graafista ilmettä keittiöön. Liesituuletin, allas, hana, mustat kaapinrungot ja laatikoiden etusarjojen väleihin asennetut mustat listat tuovat tummaa särmää vaaleuden keskelle. 

Vanhan keittiön laattalattian pohjatyöt oli aikanaan tehty huolimattomasti ja uudeksi keittiön lattiaksi päätettiin valita miellyttävä korkkivinyylilattia Orient Occidentilta. Sisäovet ja niiden listat oli aikanaan remontissa maalattu harmaiksi ja niiden kunto katsottiin niin hyväksi, että ovien listat ja vanhat ovet päätettiin säästää sellaisenaan. Suunnitelmissa otettiin huomioon tämä kaunis harmaan sävy ja yhteen sopivia harmaan sävyjä toistettiin seinien maalipinnassa, lattiassa, keittiön välitilan harmaissa lasipinnoissa ja työtasojen kivikomposiitissa.

IMG 5609 Large

Kuva: Keittiön pöydäksi perheen isäntä valitsi Bo Conseptin tumman tammiviilutetun Granada-pöydän. Bo Conseptin nahkaverhoillut Adelaine-tuolit ovat miellyttävät istua ja kauniit katsoa. Lattiapintamateriaaliksi sisustustussuunnittelija Riina Ahtola valitsi Orient Occidentin vinyylikorkki-lankun, värillä Polar.  Vanhan keittiön kirjahylly sai väistyä kylmälaitteen ja aamiaiskaapin tieltä. Tikkurilan vaalean harmaa Luja-seinämaali G495 toimii kauniina taustavärinä tummille kalusteille.

Saarekkeen poiston myötä keittiön toiminnallisuus muuttuu huomattavasti. Uusi ruokailuryhmä sai arvoisensa paikan keittiöstä ja tilaa liikkua keittiössä on tämän ympärillä reilusti. Hyvää kahvia arvostavan isännän kookas kahvikone sijaitsi aikaisemmin ikkunoiden eteen asetetuilla irtokalustetasoilla. Uuteen keittiöön sisustussuunnittelija Riina Ahtola ideoi tänä päivänä suositun aamiaiskaapin kylmälaitteen viereen. Kahvinkeitin on nyt ergonomisella korkeudella ja kahvimaidonkin saa tarvittaessa yhdellä
kädenliikkeellä viereisestä jääkaapista. 

IMG 5617 Large

Kuva: Kahvinkeittimelle löytyi uusi arvoisensa paikka aamiaiskaapista. Siemensin kylmälaite noudattaa mustalla värillään keittiön yhtenäistä linjaa.

Esteetön kylpyhuone

IMG 5647 Large

Kuva: Kylpyhuoneen kiintokalusteet ovat Temalin mallistosta. Entisten kahden altaan tilalle laitettiin yksi allas, ja näin laskutilaa jää altaan ympärille. Allastasoksi valittiin Hi Macsin komposiittitaso, Black Pearl. Kylpyhuonekeskukselta hankittu led-valopeili antaa mukavaa lisävaloa kattoon asennettujen himmennettävien ja suunnattavien led-spottien lisäksi. Mustakehyksiset led-spotit Laatuvalolta. Malja-altaaseen kiinnitetty mustatehosteinen hana on Oraksen Optima.

Kylpyhuoneeseen haluttiin samaa tyylikästä musta-valko- harmaata sävymaailmaa kuin keittiöönkin. Vanha suihkuseinäke purettiin maan tasalle. Tilalle asennettiin lasinen Sanka-suihkukulma, joka teetettiin mittojen mukaan tilaan sopivaksi. Kaksi lasiseinää aukeaa sivuille ja tuo lisää tilaa liikkua ja huomattavasti avaruutta uuteen kylpyhuoneeseen.

Kylpyhuoneen suunnittelussa otettiin huomioon esteettömyys.

Suihkutilan seinään asennettiin istuin peseytymistä varten. Istuin on kaunis myös silmälle ja saadaan taitettua ylös seinää vasten. – Tällainen ratkaisu olisi kätevä lapsiperheissäkin, Riina Ahtola vinkkaa. 

IMG 5633 Large

Kuva: Entisen kylpyhuoneen valon ja tilanviejänä ollut kiinteäksi muurattu suihkuseinä purettiin pois. Uusi Sanka-suihkukulma lisää tilantuntua ja valoisuutta. Seinään kiinnitetty ylös taittuva istuin vie vain vähän tilaa erillisen liikuteltavan suihkuistuimen sijaan − silmänilosta puhumattakaan!

Vanha wc-istuin oli asennettu nurkkaan vinosti, koska massiivinen muurattu suihkuseinä oli varsinainen tilanviejä. Tilaa ei nyt tunnistaisi samaksi. Laatoitettuun seinäkoteloon integroitu wc-koneisto toimii kauniina hyllynä ja ergonomiselle korkeudelle asennettu seinä-wc helpottaa myös lattioiden siivousta. Wc-istuimelle on sen asennuskorkeuden lisäksi helppoa istahtaa tukevan taustaseinään asennetun käsinojan ansiosta.

IMG 5649 Large

Kuva: Uusi kylpyhuone on tilava ja valoisa. Pukkilan Natura Octagon lattialaatat ovat kauniit katsella ja mukavat jalan alla yhdessä uusitun lattialämmityksen kanssa. Korotettu seinä-wc- istuin yhdessä tukevan käsinojan kanssa lisäävät ikääntyvälle pariskunnalle suunniteltua käyttömukavuutta. Wc-istuimen taustakotelointi laatoitettiin Pukkilan vaaleanharmaalla Natura Granada mosaiikilla ja kotelon päällinen toimii nyt kauniina hyllynä. Pyyhekuivain, Rej Design.

Rakennuspölyä ja mökkielämää

Putkiremontin kesto taloyhtiöissä aiheuttaa usein asukkaille päänvaivaa. Kotona on mahdotonta asua, jos ruokaa ei voi laittaa ja suihkukin on purettu pois. Töölöläiskodin asukkaat karistivat remonttipölyt taakseen ja suuntasivat heti remontin alkumetreillä kesämökilleen asumaan. – Välillä meinasi usko loppua remontin valmistumiseen. 

Syksyn muuttuessa kylmemmäksi muutimme tyttäremme luokse asumaan. Omaan kotiin päästiin vihdoin muuttamaan jouluksi! Lopputulos palkitsi ja olemme todella tyytyväisiä uuteen toimivaan kylpyhuoneeseemme ja kauniiseen keittiöön, kertovat asukkaat onnellisena remontin onnistumisesta.

”Minulle on tärkeää, että suunnittelemani tilat ovat asiakkaan toiveesta toteutettuja ja omalla
ammattitaidollani, pienellä lisämausteella höystettyjä”

0f996598 692e 4770 8505 55 copy

Riina Ahtola, Lila Visio
Sisustussuunnittelija, stailisti ja toimittaja
Sissarit-yhdistyksen perustajajäsen ja hallituksen puheenjohtaja
www.sisustussuunnittelijat.pro

Yhteystiedot:
Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.
040 931 5424
www.lilavisio.fi
www.facebook.com/lilavisio
www.instagram.com/lilavisio


  • Katse keväiseen keittiöön!

    A la Carte ja Petra –keittiöiden kotimaisuus ja laadukas suunnittelu- ja asennuspalvelu ovat etusijalla Suomen 33 Keittiömaailma -myymälässä. Pääkaupunkiseudun kuuden Keittiömaailman asiakaspalvelusta vastaa 20. juhlavuottaan viettävä Suomen suurin keittiöiden jälleenmyyjäyritys.

Kodin Uutiset Kysely

Kodin uutiset kysely