Lämmöllä suomalaisten koteihin

Kuva: DEKO-tulisija on elävän tulen tunnelmanluoja ja lämmittää pehmeästi tilaa, johon varaava takka on liian raskastekoinen tai suuri.

Kotiemme perinteisten lämmönlähteiden, NunnaUunien tarina alkoi 80-luvun alussa, mutta vuolukiven - joka NunnaUunien pääasiallinen rakennusmateriaali on - juuret juontavat jo 1800-luvulta, jolloin Juuassa vuolukiveä aloitettiin hyödyntämään.

Vuolukivi on lämmönvarausominaisuudeltaan erinomainen materiaali. Vuolukivi miellyttää myös ulkonäöltään monen suomalaisen silmää, mutta uuden modernimman kaupunkirakentamisen myötä mielikuviemme perinteiset vuolukivitakat eivät aina välttämättä istu sisustukseen. Onneksi vuolukiven lämpöä varaavasta ominaisuudesta ei tarvitse luopua, vaikka tulisijalleen haluaisikin pelkistetymmän, vaaleamman ja modernimman ilmeen. 

KUVA 5
Kuva: Varaavat Calor-takat luovuttavat lämpöään jopa vuorokauden. Ne valmistetaan NunnaUunin omasta Mammutti-vuolukivestä, joka sitoo ja luovuttaa lämpöä muita vuolukivilajeja paremmin. 

Kovan pinnan alla on lämmin sydän

NunnaUunilta löytyy erilaisia pinnoitevaihtoehtoja, joilla tulisijan ilmettä voidaan muuttaa asiakkaalle mieleiseksi ja useaan sisustukseen sopivaksi. Helposti puhtaana pidettävä ja suosittu takan pintaverhoilumateriaali on keraaminen laatta, joka asennetaan vuolukiven päälle. Takka voidaan verhoilla täysin laatoilla, jolloin vuolukiveä jää näkyviin vain tulipesään. Keraamisista laatoista löytyy eri värivaihtoehtoja ja isoilla laatoilla tehty takan verhoilu on helppo pitää puhtaana.

Keraamisten laattojen lisäksi suosittu ja erityisesti moderniin sisustukseen sopeutuva pintamateriaali on taustavärjätty lasi, jota on saatavissa useissa eri väreissä. Takasta saa siis halutessaan myös värikkään sisustuksellisen katseenvangitsijan. Lasilla saa aikaan vähäsaumaista lähes yhtenäistä pintaa, joka on helppo pitää puhtaana.

Takan pinnan maalaaminenkin onnistuu ja tähän tarkoitukseen NunnaUunilta suositellaan Tikkurilan muurimaalia. Vaalea väri on parempi, koska sävytettyjen maalien lämmönsietokyky ei ole kovin korkea. Maalipinta ei huokoisuutensa vuoksi ole siivousintoilijan unelma, joten takan puhtaanapidon kannalta kovat pintamateriaalit ovat suositeltavampia.

”Tulisijan pintaverhoilu ei vaikuta takan lämmitysominaisuuksiin. Keraaminen laatta, lasi tai maalipinta tulee aina vuolukiven päälle, eikä näin ollen vaikuta takan varaavuuteen. Lämmön varaavuuteen kun vaikuttaa takan sisäosien materiaali”, muistuttaa NunnaUunien kauppias Timi Virtanen.

KUVA 4
Kuva: DEKO-tulisijat sopivat moneen sisustukseen ja kokonsa puolesta myös pienempäänkin tilaan lämmön ja tunnelman tuojaksi.

Millainen koti, sellainen takka

Tulisijaa hankittaessa on hyvä ottaa huomioon muutamia tärkeitä asioita. Lähtökohtaisesti uudisrakentajan ja takan lämmöstä haaveilevan vanhan rakennuksen asukin tulisijan hankinnan ensiaskeleet ovat erilaiset. 

Uudisrakentamisessa voisi sanoa, että vain katto on rajana. Kuitenkin tulisijaa hankittaessa on suunniteltava takan ympärille tuleva talotekniikka huolellisesti. Perustuksien tulee kestää takan painoa ja ympärillä olevien pintamateriaalien on oltava paloturvallisia.

”Optimitilanne on, että talo rakennetaan takan ympärille”, naurahtaa Timi.

Vanhassa rakennuksessa tulee selvittää, että millainen edellinen tulisija on ollut vai onko sitä ollut laisinkaan. Edessä on vähintään toimenpidelupa tai tarvittaessa on haettava rakennuslupa. 

NunnaUunin osaava henkilökunta auttaa kaikissa tulisijan hankintaan liittyvissä asioissa. Usein takasta haaveileva asiakas miettii lähinnä takan ulkoisia ominaisuuksia, vaikka ulkonäön lisäksi takan valintaan vaikuttaa moni muukin asia. 

Tärkeimpänä asiana niin uudis- kuin remonttikohteessakin on ottaa huomioon riittävä korvausilma. Tulen sytyttämiseen ei tarvita kuin kuivaa puuta ja ilmaa – jos riittävä korvausilma puuttuu, voi takan sytyttäminen koitua hankalaksi.

”Kilo puuta vaatii seitsemästä yhdeksään kuutiota korvausilmaa. Tunnissa tulisija tarvitsee toimiakseen tehokkaasti jopa 100 kuutioita korvausilmaa!”

KUVA 2
Kuva: NunnaUunin uudistuneeseen mallistoon kuuluvan Joya Ceramic -takan pintamateriaalivalinnoilla asiakas voi muokata takasta itselleen mieleisen. Sisältä takka on kokonaan - tulipesää myöten aitoa Mammutti-vuolukiveä. 

Jokaiselle jotakin

NunnaUuninen valikoimista löytyy takkamalleja vaativampaankin makuun. Erityyppinen asuminen ja sisutustyylit on otettu huomioon. Mallistossa on täysvuolukivisten varaavien takkojen, takkaleivinuunien, leivinuunien ja liesitakkojen lisäksi myös kevyempiä varaavia Calor-injektoritakkoja, joiden sisus tehdään Mammutti-vuolukivestä sekä Deko-kevyttulisijoja. Jos valmiista tulisijamallistosta ei löydy mieleistä vaihtoehtoa, on mittatilaustakka hyvä vaihtoehto ja varma ratkaisu täydelliseen lopputulokseen. 

” On mukavaa huomata, että takkaa ei ole unohdettu nykypäivän LVIS-suunnittelussa, vaan tulisijat ovat tekemässä takaisin tulemistaan. Tämän päivän tulisija on iso osa sisustuksellisuutta lämmöntuoton lisäksi.”

KUVA 3
Kuva: NunnaUunin monikäyttöisillä Gourmet-tulisijoilla lämmittää kodin ja valmistaa herkulliset ruoat aidossa vuolukiviuunissa. Mikkelin asuntomessuille rakennetussa Villa Sukka -talossa oli nähtävillä Marita Duo- takkaleivinuuni, joka oli pinnoitettu tummalla Ceramic-laatalla.

Lisätietoa:

NunnaUuni Oy

Joensuuntie 1344 C
83940 Nunnanlahti

Puh. 0207 508 207

Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

www.nunnauuni.com


  • Katse keväiseen keittiöön!

    A la Carte ja Petra –keittiöiden kotimaisuus ja laadukas suunnittelu- ja asennuspalvelu ovat etusijalla Suomen 33 Keittiömaailma -myymälässä. Pääkaupunkiseudun kuuden Keittiömaailman asiakaspalvelusta vastaa 20. juhlavuottaan viettävä Suomen suurin keittiöiden jälleenmyyjäyritys.

Kodin Uutiset Kysely

Kodin uutiset kysely