Koiraystävä kaipaa ruokaa, liikuntaa ja varusteita

 

Ollaanko perheeseen hankkimassa koiraa? Karvakuono tuo iloa elämään, mutta kulujakin kertyy. Hankintahinnan lisäksi tulevat muut kulut, kuten ruoka, varusteet, hoito ja mahdollinen vakuutus.  Suomessa on jo puolisen miljoonaa koiraa. Ällistyttävä määrä kertoo, että hurtat ovat vakiinnuttaneet paikkansa kodeissamme. Ja lisää on tulossa, tänäkin syksynä monessa perheessä selaillaan koirakirjoja ja mietitään sopivaa rotua.

 

Koira tarvitsee oman paikkansa, joka on sisäkoiralla luontevimmin oma peti. Myös talutin, valjaat, ruoka- ja juomakuppi sekä lelut ovat tarpeen. Haukun rodusta ja karvoituksesta riippuen monet koiranomistajat hankkivat lemmikilleen myös vaatteita kylmän ja sateen varalle.

Ollaanko perheeseen hankkimassa koiraa? Karvakuono tuo iloa elämään, mutta kulujakin kertyy. Hankintahinnan lisäksi tulevat muut kulut, kuten ruoka, varusteet, hoito ja mahdollinen vakuutus.  Suomessa on jo puolisen miljoonaa koiraa.

Ällistyttävä määrä kertoo, että hurtat ovat vakiinnuttaneet paikkansa kodeissamme. Ja lisää on tulossa, tänäkin syksynä monessa perheessä selaillaan koirakirjoja ja mietitään sopivaa rotua.

Ehkä lapset ovat kinuneet koirakaveria jo pitkään. Ehkä koira hankitaan pariskunnan lenkkikaveriksi tai yksineläjän sielunkumppaniksi. Ihmisen paras ystävä on siitä mukava, että se kotiutuu mihin vain. Se vetää yhtä antaumuksella roolinsa lasten pitkäpinnaisena lemmikkinä kuin metsästäjän innokkaana apuna. Rotu, luonne ja koulutus toki vaikuttavat yhteiselämän lopputulokseen.

Koiratuotteita joka tarpeeseen

Koira itse ei esitä suuria vaatimuksia, mutta sen hankintaan ja päivittäiseen elämään kuluu rahaa.

Vaikka hyvän kaverisuhteen hintaa ei kannattaisi miettiä, tulee ennen koiran hankkimista ottaa myös sen kulut huomioon. Toki uskollisen ystävän varustelu voi myös olla ilo. Koiraihminen ei pihistele, kun nelijalkaiselle hankitaan nappuloita, siankorvia, varusteita, vaatteita tai leluja.

Siksi koirille onkin tarjolla ehkä enemmän tuotteita kuin koskaan ennen. Mutta yllättäviäkin kuluja voi tulla, esimerkiksi eläinlääkärilaskun muodossa.

Minkälainen koira sopisi meille?

Suomen Kennelliiton hankikoira.fi on verkkopalvelu koiran hankintaa suunnitteleville.

Sivut sisältävät tietoa eri roduista ja koirista yleensä. Valitun koirarodun kohdalta näkee myös ajantasaista tietoa juuri saatavilla olevista pennuista hintoineen ja yhteystietoineen.

Rotutestissä kysytään monia asioita, joita ei välttämättä tule ajatelleeksi. Sellaisia ovat esimerkiksi haukkuherkkyys, suhtautuminen muihin koiriin, oppimishalukkuus ja riista- sekä saalisvietti.

KOIRAN VARUSTEET JA YLLÄPITOKULUT

HANKINTAKULUT

1. Hankintahinta. Rotukoira maksaa 1000-1500€, monirotuinen on halvempi. Löytökoira Helsingin Eläinsuojeluyhdistyksestä tai vastaavasta maksaa noin 200-300 euron luovutusmaksun verran.

2. Panta, talutin, peti, häkki, koppi, ruokakupit, harja, kynsisakset. Aloituspaketin hinta on yhteensä 200-300€.

3. Rokotukset ja matokuuri hankinnan yhteydessä noin 300€ .

4. Autovarusteet: koiraverkko tai häkki 100-200€, turvavaljaat 20-30€

MUITA KULUJA

5. Ruoka 20-30 € kuukaudessa koiran koosta riippuen.

6. Terveys, eläinlääkärikäynnit tai vakuutus (henki-, eläinlääkärikulu- ja vastuuvakuutus) noin 300€/vuosi

7. Hoitotarve matkojen ajaksi. Esimerkiksi viikko koirahotellissa voi maksaa noin 200€.
Lisäksi tulevat mahdollisten harrastusten kulut, kuten Agility, metsästys, palveluskoiralajit tai koirakoulu. Trimmauskulut rodusta riippuen.

Piskuinen Pomeranian on terhakka kaveri. Pomeranianin kuuluisiin omistajiin lukeutuu muun muassa herra nimeltä Isaac Newton.


  • Hoikka koira voi hyvin

    Ylipaino on yleisin ravitsemuksellinen virhe lemmikeillä länsimaissa. Arvioiden mukaan noin neljäsosa koirista on ylipainoisia. Helpointa on huolehtia siitä, että koira pysyy koko ajan ihannepainossaan, mutta laihduttaminenkaan ei ole mahdotonta.

  • Kauppa käy Lanttilassa

    Viime elokuussa pääkaupunkiseudun suurimman kirppiksen Perhekirppis Lanttilan toiminta siirtyi Vantaan Petikkoon, mistä oli löytynyt uudet toimitilat.  

Kodin Uutiset Kysely

Kodin uutiset kysely