Suomalaiset haluavat tehdä puutarhassaan töitä

Suomalaisten puutarhaharrastajien suurin kokoontumispaikka löytyy Facebookin Puutarha ja Piha -ryhmästä. Ryhmässä on yli 60 000 jäsentä, ja keskustelu käy vilkkaana ympäri vuoden. Ryhmää ylläpitävä Kekkilä toteutti sen jäsenten keskuudessa kyselyn, jonka tarkoituksena oli selvittää millainen on suomalaisen puutarhaharrastajan mielenmaisema.

Auttaminen ja yhteisöllisyys korostuvat

Jo kahdeksan vuotta toimineessa ryhmässä kaikkia uusia tulokkaita autetaan innokkaasti. Omia onnistumisia nostetaan esiin, mutta epäonnistuneetkin kokeilut jaetaan muille opiksi. 

Tämä sama auttamisen halu näkyy myös ryhmässä tehdyssä kyselyssä. 79 % vastaajista koki, että puutarhainnostuksen jakaminen samanhenkisten kanssa tekee harrastuksesta vielä hauskempaa. Puutarha nähdään myös jakamisen ja yhdessäolon paikkana (71 % vastaajista). 

Sosiaalisen median lisäksi tiedonlähteinä korostuivat puutarhaohjelmat (65,9 %), alan lehdet (61,9 %) ja lähipiiri (59 %). Avoimissa vastauksissa korostui oman äidin merkitys puutarhatiedon välittäjänä.  

Puutarha kasvattaa ihmistä

Suomalaisten puutarhaharrastajien mielenmaiseman samankaltaisuus on hämmästyttävää. Vahvin yhdessä jaettu tunne on viherkaipuu, eli se tunne kun puutarha ei ole vielä herännyt mutta olisi kiva saada sormet multaan. Tämän kokee 93 % vastaajista. Suurimmillaan tunne on maaliskuussa (34 % vastaajista). Tosin 25 % oireilee jo tammikuussa. 

Puutarhanhoito nähdään matkana, johon kuuluu keskeneräisyys. Puutarhaharrastajalle puutarhanhoito opettaa  näkemään kauneutta elämän pienissä asioissa (83 % vastaajista). Se opettaa arvostamaan luontoa (78 %) ja kasvattaa kärsivällisyyttä (73 %). Suomalainen puutarhaharrastaja ei kilpaile naapurin pihan kanssa lainkaan (0 %), ja vain melko harvalle on tärkeää että naapurit näkevät kauniin ja hyvinvoivan pihan (14 %). 

Suomalaiset haluavat tehdä puutarhassaan töitä – tekeminen on itsessään nautittavaa. Vain vähän yli puolet piti ajan viettämistä puutarhassa töitä tekemättä palkitsevana. 

Kokemusta todella arvostetaan: 56 % 18-34-vuotiaista haluaa neuvoja nimenomaan kokeneemmilta. Tässä on yksi Facebook-ryhmän suurista arvoista – siellä kokeneiden auliisti jakama tieto on kultaakin kaliimpaa.  

Suomalaisia puutarhaharrastajia yhdistävät piirteet

Seuraavat asiat nousivat kyselyssä selvästi esiin (80 % vastauksista tai enemmän): 

1. Viherkaipuu on kaikkia vahvasti yhdistävä tunne, ja se on korkeimmillaan maaliskuussa. 
2. Puuhastelu tai oleskelu puutarhassa rauhoittaa mielen. 
3. Tärkein puutarhanhoidon anti on se, että kasvua ja muutosta saa seurata koko kasvukauden. 
4. Naapureiden kanssa ei kilpailla, yhteisöllisyys korostuu.
5. Puutarhan ei tarvitse koskaan olla valmis.

 


 • Markiisi on edullinen tapa estää asunnon kuumenemista kesällä

  Liian korkeaksi nousseen sisälämpötilan viilennys voi olla varsinainen sähkösyöppö, jos apuna käytetään ilmastointilaitetta, ilmalämpöpumppua tai tuuletinta. 

 • Kahden kerroksen lasiterassi

  Kaksikerroksinen Siesta-lasiterassi toi Tuusulassa asuvan Romppasen perheen upeaan kotiin uusia ulottuvuuksia. Nyt kaksi lisähuonetta ovat ahkerassa käytössä satoi tai paistoi. Jessica ja Mikko Romppasen uudella Siesta-lasiterassilla soi kitara. Perheen kaksi pörröistä lemmikkikania mutustavat vihreää päivällistään juuri töistään palanneen Mikon musisoinnin tahdissa.

 • Näin kaatuu puu

  Kotipihan puiden kaadossa tärkeintä on kaatumissuunta. Kotipihan puu kasvaa usein väärässä paikassa. Varsinkin pieninä taimina liian lähelle rakennuksia istutetuista puista saattaa kasvaa talon rakenteiden kuntoa uhkaavia haittoja. Jos ongelmapuun kaatoon ryhtyy itse, pitää tietää muutama perusasia. Ensimmäiseksi laitetaan kuntoon suojavarusteet sekä talolle että sahurille.

 • Taloyhtiö vastaa leikkipaikan turvallisuudesta

  Monessa taloyhtiössä suunnitellaan keväällä pihaan liittyviä parannustöitä. 

Kodin Uutiset Kysely

Kodin uutiset kysely