Syksyllä saksitaan

Kesällä puut ja pensaat ovat kasvaneet jälleen uusiin ulottuvuuksiin. Niihin on tullut lisää leveyttä, korkeutta ja tiheyttä. Loppukesä ja alkava syksy ovat parasta leikkausaikaa lähes kaikille kasveille. Silloin puutarhuri hahmottaa parhaiten leikkauksen tarpeen, kun kasvi on täydessä lehdessä. Hyvää on myös se, että vielä kasvukunnossa olevat kasvit pystyvät hoitamaan haavansa kuntoon ennen talvea. Leikkaus kannattaa ajoittaa syksyn aurinkoisiin ja poutaisiin päiviin, jolloin haavat kuivuvat hyvin ja taudinaiheuttajia on vähemmän ilmassa.

Syysleikkaukset sopivat erityisen hyvin mahlaa virtaaville puille ja luumarjaisille kuten luumuille ja kirsikoille, joita ei kannata leikata keväällä lainkaan. Myös esimerkiksi tuijien ja muidenkin havukasvien uutta kasvua on helpompi leikata syyskesästä. Turhia leikkauksia on hyvä välttää ja esimerkiksi koivun luontainen kasvutapa paranee vain harvoin leikattuna.

Syysleikkauksilla muokataan kasvin muotoa ja kokoa sopivaksi. Silloin kasvi trimmataan sen kasvupaikkaan sopivaan kokoon ja kuntoon. Kevään leikkauksien haittana on voimakas jälkiversoaminen, mutta näin syksyllä leikkauksen jälkeinen muoto pysyy paremmin hyvänä, kun kasvukausi on jo päättymässä. Muotoonleikattavat kasvit ja esimerkiksi pensasaidat pysyvät syysleikkausten jälkeen hyvännäköisinä kevääseen asti.

Nuorennetaan

Pensasta ja puita voi hyvin myös nuorentaa, sillä kukinnan ja marjojen keruun jälkeen leikataan muutama vanhentunut ja mahdollisesti jo ränsistynyt oksa kasvia kohden pois, jolloin kasvi uudistuu seuraavan kasvukauden aikana. Moni runsaasti versoavia ja voimakasvuisia pensaita kuten angervoja voi myös nuorentaa leikkaamalla ne syksyllä ns. tapille. Keväällä ne tekevät uusia versoja.

Liian tiheät hedelmäpuut ja marjapensaat tuottavat pienempiä hedelmiä ja ne kypsyvät epätasaisemmin kuin harvennetut kasvit. Hyvän leikkauksen avulla voidaan parantaa sekä sadon laatua että kokoa. Esimerkiksi hyvän omenapuun läpi näkee valoa kun taas liian tiheä puu on kokonaan tukossa. Vadelmien satoa tuottaneet versot leikataan syksyllä kokonaan pois, jotta kasvi uudistuu.

Kesän vauriot korjataan

Tänä kesänä myrskyt ovat koetelleet kasveja ja moni kasvi on saattanut saada repeymiä tai muita haavoja. Syysleikkauksien avulla hoidetaan puita niin, että kuolleet, vioittuneet ja teräväkulmaiset oksat poistetaan. Näin oksan kuivettuminen ja kasvitaudit eivät pääse leviämään haavojen kautta puuainekseen. Puut ja pensaat kestävät myös paremmin tulevan talven lumikuormaa hyvin leikattuina.

Suojataan rakennuksia

Usein puita istutetaan lähelle rakennuksia ja kasvaessaan ne aiheuttavat turvallisuusongelmia ja vioittavat rakennuksia. Osan puista voi poistaa niiden kasvettua ylisuuriksi kokonaan, mutta monelle riittää, että talojen päälle tai lähelle kaartuvia isoja oksia poistetaan säännöllisesti. Kuitenkaan ei suositella, että esimerkiksi latvukset typistetään, vaan puuta tulisi leikata aina niin, että sen luonnollinen kasvutapa säilyy.

Pidetään vanhuksista huolta

Vanhojen puiden osalta kannattaa aina käyttää harkintaa tai olla yhteydessä ammattitaitoiseen puunhoitajaan. Vanhat puut ovat aina arvokkaita ja nähneet paljon elämää. Ne kestävät usein terveinä ja hyvin hoidettuina monenlaisia sääilmiöitä, joten niitä ei kannata hävittää hetken mielijohteesta. Parhaimmillaan vanhalle puulle tehdään useampivuotinen hoitosuunnitelma, jonka avulla siitä on iloa pitkään.

 


  • Markiisi on edullinen tapa estää asunnon kuumenemista kesällä

    Liian korkeaksi nousseen sisälämpötilan viilennys voi olla varsinainen sähkösyöppö, jos apuna käytetään ilmastointilaitetta, ilmalämpöpumppua tai tuuletinta. 

  • Kahden kerroksen lasiterassi

    Kaksikerroksinen Siesta-lasiterassi toi Tuusulassa asuvan Romppasen perheen upeaan kotiin uusia ulottuvuuksia. Nyt kaksi lisähuonetta ovat ahkerassa käytössä satoi tai paistoi. Jessica ja Mikko Romppasen uudella Siesta-lasiterassilla soi kitara. Perheen kaksi pörröistä lemmikkikania mutustavat vihreää päivällistään juuri töistään palanneen Mikon musisoinnin tahdissa.

  • Näin kaatuu puu

    Kotipihan puiden kaadossa tärkeintä on kaatumissuunta. Kotipihan puu kasvaa usein väärässä paikassa. Varsinkin pieninä taimina liian lähelle rakennuksia istutetuista puista saattaa kasvaa talon rakenteiden kuntoa uhkaavia haittoja. Jos ongelmapuun kaatoon ryhtyy itse, pitää tietää muutama perusasia. Ensimmäiseksi laitetaan kuntoon suojavarusteet sekä talolle että sahurille.

  • Taloyhtiö vastaa leikkipaikan turvallisuudesta

    Monessa taloyhtiössä suunnitellaan keväällä pihaan liittyviä parannustöitä. 

Kodin Uutiset Kysely

Kodin uutiset kysely