10 vinkkiä pihasuunnitteluun

Kesällä viihdytään pihalla ja puuhaillaan puutarhassa. Hyvin suunniteltu piha toimii kaikkien asukkaiden ehdoilla. Ammattilainen antaa pihan suunnittelijalle ja rakentajalle 10 vinkkiä.

1. Älä säästä pohjatöissä

Pihan ja puutarhan rakentamiseen ei kannata käyttää mitä tahansa maata vain sen takia, kun ilmaiseksi tai halvalla saa. Ilmainenkin multa on syytä tutkia. Kovien pintojen ja rakenteiden perustuksien tekemisessä ei kannata säästää.

2. Osta ja istuta suunnitelmallisesti

Jos puutarhamyymälään menee tarjousostoksille ilman suunnitelmaa, voi tuloksena olla sekalainen kokoelma kaikkea kivaa mutta vähemmän tarpeellista. Suunnitelmallisuus on kaiken A ja O myös istuttamisessa. Jos taimet ripottelellaan pitkin pihaa satunnaisessa järjestyksessä ja yksitellen, voi lopputulos olla kaikkea muuta kuin toivottu.

3. Kaiva kunnon istutuskuopat

Istutuskuopan tulee olla reilun kokoinen, ei riitä että kasvin juuret mahtuvat. Kastelua ei saa unohtaa. Jos kasveja istutetaan rinteeseen tai pensasaidaksi, ei kannata kaivaa jokaiselle omaa istutuskuoppaa, jolloin nurmikko voi kasvaa kasvien välissä.

4. Älä unohda katto- ja pintavesien ohjausta

Katto- ja pintavedet tulee ohjata poispäin rakennuksesta. Jos piha- ja puutarharemontin jälkeen vedet valuvat rakennukseen päin, voi seurauksena olla kosteusvaurioita.

5. Kiinnitä huomiota sisäänkäyntiin

Kaunis sisäänkäynti on talon käyntikortti. Autojen pysäköintipaikan paras sijainti ei ole sisäänkäynnin edessä. Routiva asfaltti ei ole hyvä materiaali pääoven edustalle.

6. Huomioi lapset jo suunnitteluvaiheessa

Lapset ovat pihan suurkuluttajia. Mitä paremmin lasten leikkipaikat on mitoitettu ja sijoitettu, sitä viihtyisämpää on myös talon muilla asukkailla ja naapureilla.

7. Muista naapurit

Naapurisopu varmistaa asumisen helppouden. Hyvin suunniteltu ja hoidettu piha on naapureillekin ilo eikä anna aihetta valituksiin.

8. Panosta pihakeittiöön

Jätelavalta pelastettu sohva ja sähkögrilli eivät aina ole paras ratkaisu pihakeittiöksi. Hyvin suunniteltu pihakeittiö tai muu grillaus-/kokkauspaikka on suunniteltu kaikkien asukkaiden tarpeet ja toiveet huomioiden. Grilli kannattaa sijoittaa turvallisen etäisyyden päähän julkisivusta. Pesuallas voi olla kätevä ilman juoksevaa vettäkin. Pimeitä syysiltoja varten on hyvä ajatella valaistusta.

9. Mieti biojätekompostin paikka

Biojätekompostia ei kannata sijoitaa aurinkoon pääoven lähelle. Naapurikin huomioiden valittu paikka varmistaa, ettei mahdollisista hajuista ole haittaa.

10. Hoidettu piha on ilo

Kasvit eivät pärjää ilman hoitoa. Pienellä vaivannäöllä piha ja puutarha säilyvät jatkuvasti edustuskunnossa. Rento pihalla puuhailu on terveellistä liikuntaa ja mielelle hyväksi.

Vältä virheet

Jos haluat välttää virheet, ota selvää ja suunnittele. Jos oma aika ei riitä, palkkaa pihasuunnittelija ja pihan ammattirakentaja.

Lisätietoja: maisemasuunnittelijat.fi, pihasuunnittelija Eeva Blomberg.


 • Markiisi on edullinen tapa estää asunnon kuumenemista kesällä

  Liian korkeaksi nousseen sisälämpötilan viilennys voi olla varsinainen sähkösyöppö, jos apuna käytetään ilmastointilaitetta, ilmalämpöpumppua tai tuuletinta. 

 • Kahden kerroksen lasiterassi

  Kaksikerroksinen Siesta-lasiterassi toi Tuusulassa asuvan Romppasen perheen upeaan kotiin uusia ulottuvuuksia. Nyt kaksi lisähuonetta ovat ahkerassa käytössä satoi tai paistoi. Jessica ja Mikko Romppasen uudella Siesta-lasiterassilla soi kitara. Perheen kaksi pörröistä lemmikkikania mutustavat vihreää päivällistään juuri töistään palanneen Mikon musisoinnin tahdissa.

 • Näin kaatuu puu

  Kotipihan puiden kaadossa tärkeintä on kaatumissuunta. Kotipihan puu kasvaa usein väärässä paikassa. Varsinkin pieninä taimina liian lähelle rakennuksia istutetuista puista saattaa kasvaa talon rakenteiden kuntoa uhkaavia haittoja. Jos ongelmapuun kaatoon ryhtyy itse, pitää tietää muutama perusasia. Ensimmäiseksi laitetaan kuntoon suojavarusteet sekä talolle että sahurille.

 • Taloyhtiö vastaa leikkipaikan turvallisuudesta

  Monessa taloyhtiössä suunnitellaan keväällä pihaan liittyviä parannustöitä. 

Kodin Uutiset Kysely

Kodin uutiset kysely