Maailman korkein puurakennus on kohta 18-kerrosta

Norjan Brumunddaliin rakennettava Mjöstornet on valmistuessaan maaliskuussa 2019 maailman korkein puurakennus. Huhtikuun alussa alkanut rakennusprojekti on osoitus siitä, miten betoni voidaan korvata kevyemmällä ja ympäristöystävällisemmällä puulla. Yli 80 metriä korkeaan, 18-kerroksiseen rakennukseen tulee toimistoja, hotellitiloja ja asuntoja.
Puurakennuksista löytyy ratkaisu uusien asuntojen ja toimistotilojen suureen kysyntään, suurkaupunkien tiivistämiseen ja rakentamisen tiukkoihin ympäristövaatimuksiin. Käyttämällä puuta päärakennusmateriaalina saadaan rakennettua nopeasti kevyitä ja kustannustehokkaita taloja, joiden ympäristövaikutukset ovat pienet. Myös kantavat rakenteet voidaan tehdä puusta.
Ympäristönäkökohdat ratkaisevat
Puu on ympäristöystävällinen materiaali. Raaka-aine on uusiutuvaa ja sitä riittää Pohjoismaissa. Materiaaliin siirtyy puun kasvaessa hiilidioksidia enemmän kuin rakennusmateriaalin valmistus aiheuttaa. Puupohjaisten rakennustuotteiden keveys vähentää kuljetustarvetta ja perustukset voidaan tehdä huomattavasti betonirakennuksia kevyemmiksi.
Rakennusaika lyhenee 50 prosenttia
Puun käyttäminen kerrostalojen päärakennusmateriaalina nopeuttaa ratkaisevasti rakentamista ja vähentää kustannuksia. Nykytekniikalla kaikki rakenneosat voidaan valmistaa tehtaalla hyvin tarkasti. Paikalla valettavan betonin käyttöön verrattuna rakennusaika voi jopa puolittua. Korjaus- ja muutostöiden tekeminen rakennustyömaalla on myös melko helppoa.
Puu lisää paloturvallisuutta
Paloturvallisuus ei ole Mjöstornetin heikko kohta, pikemminkin päinvastoin. Käsittelemättömään massiivipuuhun muodostuu tulen vaikutuksesta hiiltyvä pinta, joka suojaa puun syvempiä kerroksia palamiselta.
Puu on paloturvallinen materiaali, vaikka yleisesti muuta luullaankin. ”Paloturvallisuusmääräysten mukaan rakennusten on kestettävä palamista sortumatta vähintään kahden tunnin ajan. Teräksestä ja betonista rakennetussa talossa teräs sulaa ja talo sortuu”, rakennustyön pääurakoitsijan Hent AS:n projektipäällikkö Erik Tveit sanoo.
Kerrostalon seitsemän ylimmän kerroksen välitasoissa käytetään kuitenkin betonia. Betonin käyttö ei johdu kantavuudesta, vaan siihen on yksinkertaisempi syy: koska kaikki kerrostalot huojuvat enemmän korkeammalla, painon lisääminen estää sen, etteivät talossa olevat ihmiset tule merisairaiksi. Betonista rakennettu talo huojuu yhtä paljon kuin puutalo, mutta siinä huojunta hidastuu eikä tunnu niin selvästi.
-
Rakenna & Remontoi -messut 2018< Edellinen
-
Kaupunkiluontoa ei saa menettää - Vantaan viheralueiden rakennuttaja...Seuraava >
Rakenna ja Remontoi
-
Perustukset hyvissä ajoin valmiiksi
Maanrakennus ja perustukset nielaisevat jopa viidenneksen budjetista
-
Unelmiesi hirsitalokoti voi valmistua täysin ilman stressiä
Kodikas, hengittävä ja jykevä hirsitalo on monen suomalaisen unelma. Finnlamellin aidosti muuttovalmiina toteutuksena unelmasta tulee totta helposti ja nopeasti.
-
Nanopinnoite on edullinen vaihtoehto kylpyhuoneremontille
Kylpyhuoneremontin voi nyt toteuttaa pienemmällä budjetilla. Vaihtoehto on kylpyhuoneen laatoituksen puhdistaminen ja suojaaminen nanopinnoitteella.
-
Täyden palvelun kylpyhuoneremontti
Kylpyhuoneremontti on iso projekti sekä ajallisesti että rahallisesti. Lisäksi siihen sisältyy paljon erilaisia työvaiheita sekä materiaalivalintoja. Kylpyhuoneremontti voidaan suorittaa myös avaimet käteen periaatteella ennalta sovittuun hintaan.