Perustukset hyvissä ajoin valmiiksi

Maanrakennus ja perustukset nielaisevat jopa viidenneksen budjetista
Varsinainen talon rakentaminen alkaa yleensä perustuksista. Perustamisen tapaa miettiessään rakennuttaja joutuu tekemään suuren, talon arvoon ja elinkaareen vaikuttavan ratkaisun: rakennetaanko talo betonilaatalle vai tehdäänkö rossipohja? Laatta on näistä halvempi valinta, mutta rossipohja tuo lisää arvoa ja helpottaa elämää vuosikymmenien kuluessa.
Betoniperustukset eivät talven aikana mene miksikään, joten ne voi pystyttää vaikka rakentamista edeltävänä syksynä. Pystytyksen aloittamista odotellessa on aikaa kilpailuttaa tarvittavat urakoitsijat.
"Rossipohja on arvostetumpi, koska se on aina terveempi ja helppohuoltoisempi. Rossipohjaisen talon alle pääsee tarvittaessa helposti tekemään esimerkiksi putkien vaihtoja, alapohja hengittää ja maakosteus poistuu tuulettuvalla ratkaisulla", Timpurille Talo -blogia kirjoittava Mikko Merelä listaa rossipohjan etuja.
Maanvaraisen laatan mahdolliset korjaus- ja huoltotoimenpiteet sen sijaan ovat kalliita tai lähes mahdottomia toteuttaa. Jos talossa siis on tarkoitus asua vuosikymmeniä, saattaa kalliimpi rossipohja olla kestävämpi ratkaisu.
Maanrakennus ja perustukset samalta tekijältä
Muuttovalmis talopaketti vie nyrkkisäännön mukaan 75 prosenttia rakentamisen kokonaisbudjetista. Suunnittelu, valvonta ja liittymismaksut vievät noin viisi prosenttia. Maatöiden hinnat vaihtelevat suuresti alueen mukaan, mutta maanrakennus ja perustukset nielaisevat jopa viidenneksen talon kokonaishinnasta. Suurimpia maanrakennuksen hintaan vaikuttavia tekijöitä on valitun pohjaratkaisun ohella se, joudutaanko tonttia louhimaan vai paaluttamaan.
"Savimaan paaluttaminen on yleensä kalliimpaa kuin kallion pieni louhiminen. Omakotitonteilla selvitään tavallisesti pienellä louhimisella."
Maanrakennus ja perustukset kannattaa tilata aina samalta tekijältä, jos mahdollista. Tämä helpottaa aikataulutuksia merkittävästi eikä työmaalla tule ylimääräisiä urakkarajoja.
"Näin myös maksuliikenne hoituu yhden kumppanin kanssa ja mahdollisista reklamoinneista sekä aikatauluongelmista vastaa yksi yritys."
Googlaa, googlaa, googlaa
Mistä usein kokematon rakennuttaja sitten löytää hyvät maanrakentajat ja perustusten tekijät? Hakukoneiden puoleen kannattaa kääntyä, mutta lähdekritiikki säilyttäen.
"Itse googletan jokaisen yrityksen, jonka harkitsen ottavani mukaan projektiin. Nykyään todella monesta, etenkin isommista yrityksistä ja pidempään alalla olleista toimijoista löytyy juttuja joko blogeista tai keskustelupalstoilta", Merelä tietää.
Nettikeskusteluissa jokainen sana ei kuitenkaan välttämättä ole totta ja monia tarinoita on saatettu liioitella hyvään tai huonoon suuntaan. Keskustelupalstoilta kuitenkin saa muutaman minuutin katsauksella yleiskäsityksen siitä, miten yrityksestä puhutaan ja kirjoitetaan.
"Blogien kirjoittajilta kannattaa kysäistä sähköpostilla, miten yritys hoiti työnsä. Välttämättä blogeissa ei suoraan mainita, vaikka yritys olisi epäonnistunutkin jossain."
Maanrakennukseenkin voi itse osallistua
Mikäli rakennuttajalla on yhtään rakennusalan kokemusta, voi hän usein toimia kaivinkoneen apumiehenä. Muussa tapauksessa kannattaa jättää maaurakointi ja perustukset kokonaan ammattilaisille.
"Perustustyöt ovat suhteellisen helppoja, etenkin kun nykyään on valmiita raudoitus- ja valumuottielementtejä. Itse perustuksia ei kannata alkaa kasaamaan, kyseessä on kuitenkin koko talon kantavat rakenteet. Ne pitää olla tehty suunnitelmien mukaan tai pahimmassa tapauksessa voi koko talon joutua purkamaan."
Syntyvien perustusten pitää sopia talopaketin kanssa yhteen. Talopakettien piirustusten mukana saa aina perustusten mittaohjeen, jonka mukaan perustussuunnittelija piirtää tarpeelliset lupakuvat.
Jos väärin tehtyjen perustusten kanssa tulee talon pystytysvaiheessa ongelmia, maksumies on yleensä talopaketin rakennuttaja. Jos perustusten valmistuminen esimerkiksi viivästyy tai perustukset ovat väärän kokoiset, voi rakennuttaja joutua maksamaan korvausta talopakettitehtaalle, joka ei pääse pystyttämään taloa suunnitellussa aikataulussa.
Onneksi betoniset perustukset voi tehdä valmiiksi vaikka vuoden verran etukäteen.
"Perustustyöt voi tehdä hyvissä ajoin ennen talopaketin saapumista. Moni on tehnyt maanrakennus- ja perustustyöt syksyllä, koska niiden tekeminen on silloin halvinta. Talopaketti perustusten päälle on tullut vasta lumien sulettua."
-
Unelmiesi hirsitalokoti voi valmistua täysin ilman stressiäSeuraava >
Rakenna ja Remontoi
-
Perustukset hyvissä ajoin valmiiksi
Maanrakennus ja perustukset nielaisevat jopa viidenneksen budjetista
-
Unelmiesi hirsitalokoti voi valmistua täysin ilman stressiä
Kodikas, hengittävä ja jykevä hirsitalo on monen suomalaisen unelma. Finnlamellin aidosti muuttovalmiina toteutuksena unelmasta tulee totta helposti ja nopeasti.
-
Nanopinnoite on edullinen vaihtoehto kylpyhuoneremontille
Kylpyhuoneremontin voi nyt toteuttaa pienemmällä budjetilla. Vaihtoehto on kylpyhuoneen laatoituksen puhdistaminen ja suojaaminen nanopinnoitteella.
-
Täyden palvelun kylpyhuoneremontti
Kylpyhuoneremontti on iso projekti sekä ajallisesti että rahallisesti. Lisäksi siihen sisältyy paljon erilaisia työvaiheita sekä materiaalivalintoja. Kylpyhuoneremontti voidaan suorittaa myös avaimet käteen periaatteella ennalta sovittuun hintaan.