Miten öljyä lisätään kesken paistamisen? Miten erikokoiset perunat keitetään? Ruokaväittämät testissä

Harvaa asiaa tehdään yhtä usein amatööripohjalta kuin ruoanlaittoa. Jos ruoanlaitto ei ole itselle intohimo, ei piintyneitä tapoja toimia keittiössä tule kyseenalaistaneeksi. Testasimme puolestasi väitteitä ruoanlaitosta ammattilaisella.

Yksi yleisimpiä tilanteita kotikeittiössä on perunoiden keittäminen. Joskus kaupan pussiin on eksynyt hyvinkin erikokoisia perunoita. Miten erikokoiset tulisi keittää? Laitetaanko kaikki kerralla veteen, halkaistaanko isommat vai keitetäänkö isompia ensin hetki ja lisätään pienemmät perässä? Kaikille tyyleille löytyy kannattajansa.

”Isommat kannattaa halkaista, jotta perunat olisivat mahdollisimman samankokoisia. Jos perunat kuoritaan ennen keittämistä, ne kannattaa laittaa kylmään veteen. Muuten en ole huomannut sillä olevan mitään eroa lopputuloksen kannalta, laitetaanko perunat kylmään vai valmiiksi kiehuvaan veteen”, tuotekehityspäällikkö Heikki Latvanen Kokkikartanolta kertoo.

Usein keitetty peruna saa lautaselle seurakseen paistettua jauhelihaa. Erään teorian mukaan paistettaessa esimerkiksi jauhelihaa paistinpannun keskelle kannattaa jättää tyhjä tila, jotta pannu ei jäähdy. Latvanen ei usko väitteeseen. Sen sijaan öljyn lisääminen pannulle kesken paistamisen voi jäähdyttää pannua. Toisen väittämän mukaan pannulle lisättävä öljy tulisikin valuttaa pannun reunoja pitkin, jotta se ehtii lämmetä ennen paistopinnalle valumistaan.

”Kylmä öljy jäähdyttää pannua varsinkin, jos käytössä on heikkotehoinen liesi ja huono paistinpannu. Eli tietty perä tuossa on että tuote ei jäähdy niin paljon että se alkaa kiehumaan ja paistamisesta tulee keittämistä.”

Usein arkiruoka on mikrossa lämmitettyä apetta. Väittämän mukaan lämmitettävän perunamuusin ja riisin joukkoon kannattaa valuttaa vähän vettä ennen mikrossa lämmittämistä. Tätäkään ruoan ammattilainen ei purematta niele.

”Mikrossa lämmitettäessä en näe veden lisäämiselle mitään tarvetta. Jos noita lämmittää kattilassa, veden lisääminen kannattaa.”

Patoja ja pannuja koskevan väittämän mukaan lämmitettävä astia kannattaa laittaa ennemmin liian suurelle kuin liian pienelle levylle. Silloin astian pitäisi lämmetä nopeammin, koska myös astian kyljet kuumenevat. Tämän väittämän todenperäisyydellä ei enää tekniikan kehittyessä ole merkitystä.

”Nykypäivän induktioliesissä astian koolla ei ole niin merkitystä. Kattilan ja levyn koko kannattaa valita toisiaan vastaaviksi, jos kyseessä on vanhan tyyppinen liesi. Kattilassa kannattaa aina käyttää kantta, silloin vesi kiehuu hiukan nopeammin kuin ilman kantta.”

Yleisen väittämän mukaan ruoan muoto vaikuttaa sen makuun. Väittämä on oikeilla jäljillä, mutta Latvanen ilmaisee asian toisin.

”Ruoan ulkonäkö vaikuttaa makuun. Ihminen syö myös silmillään. Raaka-aineen prosessointi eri menetelmillä vaikuttaa myös makuun ja suutuntumaan. Prosessointitapa vaikuttaa myös muuhun, esimerkiksi sipuli kannattaa paloitella veitsellä eikä raastaa, koska raastaessa sipulista irtoaa paljon nestettä.”


  • Hoikka koira voi hyvin

    Ylipaino on yleisin ravitsemuksellinen virhe lemmikeillä länsimaissa. Arvioiden mukaan noin neljäsosa koirista on ylipainoisia. Helpointa on huolehtia siitä, että koira pysyy koko ajan ihannepainossaan, mutta laihduttaminenkaan ei ole mahdotonta.

  • Kauppa käy Lanttilassa

    Viime elokuussa pääkaupunkiseudun suurimman kirppiksen Perhekirppis Lanttilan toiminta siirtyi Vantaan Petikkoon, mistä oli löytynyt uudet toimitilat.  

Kodin Uutiset Kysely

Kodin uutiset kysely