Tämän päivän trendi on älykoti, jonka laitteita voi ohjata puhelimella

Kodin älyjärjestelmät lisäävät suosiotaan, kun kodintekniikka kehittyy ja hinnat laskevat. Älykoti lisää asumisviihtyvyyttä, se on ympäristöystävällistä ja mikä parasta, tuo myös selvää säästöä. Säästö syntyy parantuvasta energiatehokkuudesta.

Älykodin äly tarkoittaa esimerkiksi kodin laitteita, joita voi ohjata etänä puhelimen sovelluksella. Älykkäimmät järjestelmät oppivat etsimään vaikkapa asukkaalle optimaalisinta lämpötilaa, sanoo verkkorautakauppa Taloon.comin toimitusjohtaja Kimmo Lähteenmäki.

Kun älykkäät laitteet seuraavat ja oppivat asukkaiden mieltymyksiä ja automatisoivat toimintaansa, ne vapauttavat käyttäjänsä aikaa muihin asioihin. 

Lähteenmäen mukaan erityisesti älyjärjestelmien puhelinohjaussovellukset ovat kehittyneet kuluneen viiden vuoden aikana.  Jokaisella valmistajalla on jo tai ainakin tulossa puhelimella ohjattavia järjestelmiä.

”Itse laite tehdään sellaiseksi, ettei sitä tarvitse vaihtaa, vaan kehitys tapahtuu sovelluspuolella.”

Älykodin rakentamisessa pääsee alkuun pienellä rahalla vanhassakin kodissa. Edullisia älykkäitä ratkaisuja on tarjolla esimerkiksi valaistukseen, lämmönsäätöön ja ilmanvaihtoon.

Tässä vinkkejä älykodin kokeilemiseen pienellä tai vähän isommalla budjetilla. Hinnat ja esimerkit Taloon.com.

PIENEN BUDJETIN ÄLYKODIN LAITTEET 

Tunnelmaa valaistukseen. Esimerkiksi vajaan 200 euron Philips Hue -älyvalaistusjärjestelmän avulla voi säätää tunnelmavalaistusta himmeästä yövalosta aina värikkääseen juhlavalaistukseen asti. Ajastustoiminnon avulla valaistuksen voi säätää herättämään miellyttävästi tai luomaan asukkaan poissaollessa vaikutelmaa, että joku olisi kotona.

Optimaalista lämmönsäätöä. Älykkääseen lämmönsäätöön löytyy Bluetooth-yhteydellä tai wifillä ohjattavia patteritermostaatteja, jotka voi lisäosilla kytkeä muun muassa lattialämmitykseen. Vajaan 40 euron Danfoss Eco -patteritermostaattiavoidaan ohjata käsisäädön lisäksi älypuhelimen Bluetooth-yhteydellä. Eco-sovellukseen voi linkittää useamman termostaatin ja etäohjata jokaista kotona olevaa patteria. Patteritermostaatti pystyy mittaamaan huonelämpötilaa ja sen voi opettaa etsimään sopivinta lämpötilaa. Näin ei synny lämmityksessä sahausliikkeitä, mikä säästää energiaa.

Tehokkaampaa ilmanvaihtoa. Ilmanvaihtokoneiden uusiminen tulee kalliiksi, mutta jo yhdellä tai kahdella älykkäällä Pax Calima -puhaltimella voi päästä eroon tunkkaisuudesta ja kosteudesta normaalikokoisessa omakotitalossa. Puhaltimen käynti tehostuu automaattisesti, jos kosteuspitoisuus huoneessa nousee. Pax Calimaa voi ohjata ja ajastaa älypuhelinsovelluksen avulla. Se voidaan myös muuttaa lämmönsiirtäjäksi huoneiden välillä. Yhden puhaltimen hinta on 190 euroa.

ISOMMAN BUDJETIN ÄLYKOTIIN

Langatonta lämmityksen säätöä. Kodin ohjausjärjestelmäpaketti Danfoss Linkin avulla voi rakentaa helposti älykkään ja langattoman lämmityksen ohjauksen omaan kotiin. Järjestelmä voidaan yhdistää lämminvesivaraajaan, lattialämmitykseen ja vaikkapa ilmalämpöpumppuun. Keskusyksikkö ohjaa ja ajastaa huonekohtaisia lämmityslaitteita. Langattoman järjestelmän hinta on alkaen noin 350 euroa.

Säästöä ilmanvaihdosta. Valloxin matalaenergiailmanvaihtokone ohjailee ilmanvaihtoa energiatehokkaasti. Erilaisten ajastusvaihtoehtojen ansiosta asukas voi esimerkiksi määrittää poissaollessaan ilmanvaihtoa pienemmäksi tai jos on paljon vieraita, ilmanvaihtoa tehostetaan. Älykkäiden kosteusantureiden ansiosta järjestelmä osaa säätää ilmanvaihtoa sopivaksi saunan ja suihkun tuottaman kosteuden perusteella. Hinta ilman asennusta runsaat 2 000 euroa.

Pientä luksusta kodinkoneilla. Kodinkoneissa älyominaisuudet voivat tuoda myös luksuksen tunnelmaa. Esimerkiksi DeLonghin PrimaDonna-espressoautomaattia voi käyttää vaikka sohvalta makoillen. Omat kahvisekoitukset syntyvät älypuhelin sovelluksen ja Bluetooth-yhteyden avulla. Kahvinkeittimen hinta on vajaat 1 600 euroa.


  • Syitä asuntojen myyntiaikojen venymiseen

    Asuntojen myyntiajat vaihtelevat parista viikosta useaan kuukauteen ja jopa vuosiin. Mikäli asunto ei tunnu millään menevän kaupaksi, syy voi löytyä esimerkiksi liian korkeasta hintapyynnöstä tai epäselvästä myynti-ilmoituksesta. 

  • Näin opit älykkääksi sähkönkäyttäjäksi

    Lähivuosina tapahtuva sähkömarkkinoiden uudistuminen muuttaa sähkön ja sen siirron hinnoittelua. Huoleton kuluttaja saattaa tulevaisuudessa maksaa sähköstään selvästi enemmän kuin tarkka optimoija. Näillä vinkeillä opit ennakoimaan ja siirtämään kulutusta halvemman sähkön ajankohtaan.

Kodin Uutiset Kysely

Kodin uutiset kysely