Valolla on väliä – myös kylpyhuoneessa

Valaistus on oleellinen osa kylpyhuoneen toimivuutta, joten tarpeita ja toiveita valon suhteen kannattaa pohtia jo kylpyhuonetta suunniteltaessa. Usein kylpyhuoneen suunnittelussa mennään vahvasti visio ja suuret linjat edellä, jolloin esimerkiksi valaistukseen ei juurikaan kiinnitetä huomiota. 

Valaistuksen suunnittelu on hyvä aloittaa kartoittamalla tilan yleisvalo eli selvittämällä, onko kylpyhuoneessa ikkunoita tai kattovalaisinta. Valaistukseen vaikuttaa myös tilan värimaailma ja koko.

Hyvä yleisvalo on kaiken perusta. Joissain kylpyhuoneissa on kiinteät kattovalaisimet tai ikkuna, jolloin lisävalon tarve on vähäisempi kuin esimerkiksi ikkunattomassa tilassa. Heikon yleisvalon tiloihin sopii erinomaisesti myös led-valaistut peilikaapit, joka luo tilaan miellyttävän valon.

Kaikkien kylpyhuoneen valaisimien kohdalla on otettava huomioon turvallisuusnäkökulma. Vaikka kylpyhuone olisi mukava sisustaa rennosti muun asunnon kanssa yhtenäiseksi, kannattaa valaisinten ja muiden sähkölaitteiden kanssa muistaa turvallisuusseikat. Valaisimen IP-luokituksen on oltava sitä suurempi, mitä lähempänä suihkua tai ammetta se sijaitsee”.

Muista nämä, kun sijoitat valaisimen kylpyhuoneeseen (lähde: Tukes): 

- Jos valaisin on lähempänä kuin 120 cm suihkusta tai 60 cm ammeesta, sen on oltava vähintään 170 cm korkeudella

- Valaisimen kotelointiluokan tulee olla roiskepitävä (mm. 24, 34 tai 44)

Kuva: IDO


  • Katse keväiseen keittiöön!

    A la Carte ja Petra –keittiöiden kotimaisuus ja laadukas suunnittelu- ja asennuspalvelu ovat etusijalla Suomen 33 Keittiömaailma -myymälässä. Pääkaupunkiseudun kuuden Keittiömaailman asiakaspalvelusta vastaa 20. juhlavuottaan viettävä Suomen suurin keittiöiden jälleenmyyjäyritys.

Kodin Uutiset Kysely

Kodin uutiset kysely