Isänpäivän historia on lyhyt

Isänpäivä on todella tuore juhlapäivä. Esimerkiksi äitienpäivää on vietetty Suomessa jo vuodesta 1918. Suomessa isänpäivää alettiin viettää 1970-luvun alussa. Tapa yleistyi seuraavan vuosikymmenen kuluessa siinä määrin, että päivä merkittiin Yliopiston almanakkaan vuonna 1987. Isänpäivä oli merkitty Yliopiston almanakkaan ilman Helsingin yliopiston päätöstä jo vuosina 1970–1972. Päivä kuitenkin poistettiin, kun epävirallinen lisäys huomattiin. Virallinen liputuspäivä isänpäivä ei ole edelleenkään, ainoastaan vakiintunut.

Isänpäivän idea keksittiin Yhdysvalloissa pian äitienpäivän vanavedessä. Pohjoismaissa isänpäivää vietetäänkin tasan puoli vuotta äitienpäivän jälkeen, tosin äitienpäivän sijainti kalenterissa ei ole ainoa syy isänpäivän juhlimiseen marraskuun toisena sunnuntaina. 1940-luvun lopulla pohjoismaiset kauppiaat ehdottivat päivän viettämistä marraskuussa, jolloin kaupoissa on vielä hiljaista ennen joulusesonkia.

Pääasiassa kesän juhla

Isänpäivää vietetään eri maissa eri aikaan. Muista Pohjoismaista poiketen Tanska vetää omaa linjaansa viettämällä isänpäivää kesäkuun 5. päivä. Ylivoimaisesti suosituin ajankohta isänpäivän viettoon on kesäkuun kolmas sunnuntai. Silloin päivää vietetään 37 eri maassa. Baltian maista Viro ja Latvia juhlistavat isänpäivää. Viro seuraa Suomen mallia, Latvian isiä juhlitaan jo syyskuun toisena sunnuntaina.

Isänpäivän juhlinta ylittää myös kulttuurirajat. Isänpäivää vietetään länsimaiden ohella esimerkiksi Iranissa, jossa juhlapäivä on aina mordadin 23. päivä.

Lähde: Juhlapyhät.fi, Wikipedia.


  • Hoikka koira voi hyvin

    Ylipaino on yleisin ravitsemuksellinen virhe lemmikeillä länsimaissa. Arvioiden mukaan noin neljäsosa koirista on ylipainoisia. Helpointa on huolehtia siitä, että koira pysyy koko ajan ihannepainossaan, mutta laihduttaminenkaan ei ole mahdotonta.

  • Kauppa käy Lanttilassa

    Viime elokuussa pääkaupunkiseudun suurimman kirppiksen Perhekirppis Lanttilan toiminta siirtyi Vantaan Petikkoon, mistä oli löytynyt uudet toimitilat.  

Kodin Uutiset Kysely

Kodin uutiset kysely