Verottaja siirtyy yhden ohjelmiston käyttöön. Veronpalautukset tileille jo toukokuussa

Verohallinto siirtyy yhden valmisohjelmiston käyttöön. Uusi, yhdysvaltalaista alkuperää oleva ohjelmisto korvaa nykyään käytössä olevat, jopa 70 eri järjestelmää. Muutos näkyy verovelvollisille vanhojen, totuttujen veronpalautusten ja lisäverojen maksupäivämäärien muutoksina. Jatkossa niin palautukset kuin mätkytkin tulevat osalla kansalaisista maksuun jo toukokuussa.

"Kyseessä on erittäin iso muutos järjestelmään. Koska muutos on suuri, uuden järjestelmän käyttöön siirrytään vaiheittain. Ensimmäiset kolme käyttöönottoa on jo tehty, viimeinen tehdään marraskuussa 2018", apulaisjohtaja Raimo Öystilä Verohallinnosta kertoo.

Noin 2,3 miljardia noin 3,6 miljoonalle

Jo vuonna 2016 järjestelmämuutos näkyi siten, että veronpalautukset tulivat totutusta joulukuun alusta poiketen tileille jo marraskuun viimeisellä viikolla. Epätavallinen maksuaika johtui siitä, että verottaja halusi rauhoittaa loppuvuoden järjestelmän toisen käyttöönoton vuoksi.

Joulukuun veronpalautuksiin ei ole uudessa järjestelmässä enää paluuta.
"Vuonna 2019 palautuksia maksetaan useammassa erässä nykyistä aiemmin. Verotus tulee jatkossa valmistumaan joustavasti pitkin vuotta, joten sekä palautuksia että jäännösveroja tulee vuodesta 2020 alkaen maksuun keväästä alkaen pitkin vuotta", Öystilä valottaa.

Kaupan ala on tottunut laskemaan joulumyyntiään juuri tilille kilahtaneiden veronpalautusten varaan. Kaupat eivät varmaankaan tervehdi muutosta ilolla?

"Toisaalta kuluttajilla tulee jatkossa olemaan veronpalautuksia käytössään tasaisemmin pitkin vuotta", Öystilä näkee asian toisen puolen.

Veronpalautuksia maksetaan vuosittain noin 2,3 miljardia euroa noin 3,6 miljoonalle verovelvolliselle. Summa on viime vuosina ollut pienessä kasvussa


  • Hoikka koira voi hyvin

    Ylipaino on yleisin ravitsemuksellinen virhe lemmikeillä länsimaissa. Arvioiden mukaan noin neljäsosa koirista on ylipainoisia. Helpointa on huolehtia siitä, että koira pysyy koko ajan ihannepainossaan, mutta laihduttaminenkaan ei ole mahdotonta.

  • Kauppa käy Lanttilassa

    Viime elokuussa pääkaupunkiseudun suurimman kirppiksen Perhekirppis Lanttilan toiminta siirtyi Vantaan Petikkoon, mistä oli löytynyt uudet toimitilat.  

Kodin Uutiset Kysely

Kodin uutiset kysely